Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Deense melkveehouderij blijft slecht draaien

Kopenhagen - De Deense melkveehouderij draait ook dit jaar allesbehalve florissant, terwijl de verwachtingen voor 2013 evenmin meevallen. Dat is de visie van het landbouw- en voedingseconomische instituut (FØI) van de universiteit van Kopenhagen.

Uitgaande van een modelbedrijf met twee medewerkers is sprake van een negatief resultaat van ruim 30.000 euro als gevolg van lagere melkprijzen en hogere kosten. Vorig jaar berekende het FØI voor het eerst na jaren weer een positief resultaat, maar dat bedroeg slechts een kleine 1.000 euro. In 2013 blijft het resultaat negatief, namelijk 2.500 euro.

De melksector is daarmee de uitzondering in de Deense landbouw. De overige sectoren, waaronder de varkenshouderij, draaien zowel dit jaar als volgend jaar goed tot zeer goed. De akkerbouw spint garen bij een uitstekende graanoogst, terwijl wereldwijd juist minder is geoogst.

Laatste reacties

 • Piet, Midden-Europa

  Wat is er aan de hand in Denenmarken ???... Zijn daar de productiekosten hoger als in bij voorbeeld : Belgie, Duitsland, of Luxenburg ???... Of is de melkprijs lager ???...

 • Gerd

  @Piet er is slechts een zuivel Arla en nog veel geleend geld

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja, dan ben je de Knecht/Slaaf van de Kredietgever en de alleen-heerschende Melkveredelaar !!!... Dan heb je een zeer bedenkelijke/moeilijke positie @Gerd.

 • Sjaak

  Tijd voor een ander modelbedrijf dus!

  Misschien kleinschaliger, zodat geen medewerkers nodig zijn en een bedrijf wat financieel beter in balans is en dus minder gevoelig voor prijsfluctuaties...

 • winnie

  toren hoge vee arts kostenn ex veehouder in denen marken

 • Flyinghollander

  Winnie, had je van vee-arts moeten wisselen, zat op 80 euro per koe.
  Veel hebben ook medewerkers bij 100 koeien en de salarissen zijn daar toch wat hoger dan in NL. En veel geleend geld.

 • Mozes

  Het is nog maar een klein aantal jaren geleden dat de Deense melkveehouderij in de Nederlandse vakbladen als voorbeeld werd gesteld. De Nederlandse melkveehouders moesten beter naar de ontwikkeling in Denemarken kijken en dit volgen anders zouden ze achterop raken.......

 • biouge

  denemarken en nederland zijn vandaag juist de voorbeelden hoe t niet moet in de melkveehouderij, lang leve het familiebedrijf

 • Piet, Midden-Europa

  Een voorbeeldig bedrijf heeft ook meestal een mooie uitstraling !!!... Prachtig zeggen wij dan en als de ''bezitter/eigenaar'' de jaloerse blikken waarneemt van zijn medestrijders, zien wij hem groeien en smilen !!!... Maar als de Boekhouder en/of Interim manager van de Kredietgever komt voor een ernstig gesprek, zal velen het huilen nader zijn dan het lachen !!!... Beste Melkproducenten, het gaat niet om het mooiste en grootste bedrijf !!!... Het gaat om het NETTO RESULTAAT, ik bedoel de hoogste WINST !!!...

 • Frans-Jan

  14 dagen geleden schreef mijnheer Verseput nog heel wat anders....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.