Rundveehouderij

Nieuws 3639 x bekeken laatste update:10 dec 2012

Coöperatie Rouveen akkoord met A- en B-prijzen voor melk

Lichtmis - Zuivelcoöperatie CZ Rouveen gaat vanaf 2015 werken met A-, en B-prijzen voor melk. Dit hebben de leden besloten.

 

Aan het besluit is een intensieve ronde van discussies in de coöperatie voorafgegaan. "Uiteindelijk hebben we vrijwel iedereen kunnen overtuigen van de zin van het plan", aldus directeur Ben Wevers.

De komende twee jaren wil de coöperatie benutten om de leden verder voor te bereiden op de invoering van het systeem. Dit gebeurt onder begeleiding van deskundigen, zoals zuivelmarktdeskundige Mark Voorbergen.

Het systeem werkt als volgt: voor de melk die de fabriek tot kaas kan verwaarden op haar kernmarkten (bestaande markten plus enige groei), wordt de A-prijs betaald; voor melk die de fabriek extra moet verwerken en die ze niet op de gewone manier kwijt kan (de extra melk van de grote groeiers), wordt de B-prijs betaald. Dit hoeft niet per se een lagere prijs zijn, maar het kan wel. Referentiejaar voor het systeem is een door de leden zelf te kiezen jaar in de periode tussen 2009 en 2012. Wie 2010 het best uitkomt, neemt dat, wie 2012 nog wil nemen, mag dat doen. De jaren 2013 en 2014 vallen af.

Herman Versteijlen, directeur agrarische markten van de Europese Commissie, die aanwezig was op de ledenvergadering van CZ Rouveen, roemde het besluit om te gaan werken met een systeem waarbij prikkels van de markt direct worden doorgegeven naar de leden. Hij noemt het onbegrijpelijk dat er nog steeds coöperaties zijn die zeggen dat ze alle melk ongelimiteerd willen ontvangen en verwerken. "In welke andere sector kijk je niet eerst hoeveel eindproduct je kunt afzetten, voordat je bepaalt hoeveel grondstof je wilt ontvangen?"

Of registreer je om te kunnen reageren.