Rundveehouderij

Nieuws

CVI: advies voor Schmallenberg-test bij sperma

Lelystad – Sperma van fokstieren kan met behulp van een zogenoemde RT-PCR-test worden gescreend op de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad adviseert de PCR-test te gebruiken om sperma te beoordelen. Sperma dat is geproduceerd voor 31 mei 2011 kan ook Schmallenberg-vrij worden verklaard, evenals sperma van stieren die tenminste 28 dagen na de productie geen antistoffen tegen het virus hadden ontwikkeld.

Het CVI maakt melding van het advies in een rapportage aan Promed over de vondst van delen van het erfelijk materiaal van het Schmallenberg-virus in sperma. Net als in Duitsland, zijn ook in Nederland en Frankrijk sporen van het virus in geproduceerd sperma gevonden. Bij het CVI zijn 55 in 2012 geproduceerde rietjes van acht besmette stieren onderzocht. In totaal werden in drie rietjes van twee stieren sporen van het virus gevonden.

In Frankrijk is bij het LNCR (Laboratoire National de Controle des Reproducteurs) het sperma uit 904 rietjes uit 2011 en 2012 van 160 besmette stieren geanalyseerd. In totaal werden 26 besmette rietjes aangetroffen van twee verschillende stieren. De productie had betrekking op een periode van twee tot drie maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.