Rundveehouderij

Nieuws 3972 x bekeken 4 reacties

CIWF: Illegale praktijken en ernstige dierenwelzijnsproblemen Europese melkveehouderij

Nijmegen - Compassion in World Farming (CIWF) heeft van 52 melkveebedrijven in Denemarken, Duitsland en Spanje filmmateriaal verzameld waarop volgens de dierenwelzijnsorganisatie illegale en ernstige dierenwelzijnsproblemen te zien zijn. De beelden ondersteunen volgens de CIWF de noodzaak van nieuwe Europese regels voor het welzijn van melkkoeien.

Europese regelgeving zou ook voordelen bieden voor de melkveehouders aangezien op deze manier wordt gezorgd voor een level playing field.

Het gaat volgens Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, om heel diverse problemen die zijn gesignaleerd. Dat blijkt ook uit het filmmateriaal. Te zien zijn aangebonden koeien, gecoupeerde staarten, kreupele en magere koeien en koeien die permanent staan opgestald. Laugs vindt niet dat hiermee teveel zaken door elkaar worden gehaald. De beelden tonen volgens hem waarom Europese regelgeving noodzakelijk is.

Wel geeft hij aan dat hij zich kan voorstellen dat een deel van de Nederlandse melkveehouders zich niet in veel van de getoonde problemen zal herkennen. “Als ze het beter doen hoeven ze zich niet aangesproken te voelen.” Wel vindt hij dat ook in Nederland wat betreft de productie teveel van de koeien wordt gevraagd en dat ook hier nog de trend naar opstallen moet worden doorbroken.

“Ondanks onze campagne hebben we respect voor de manier waarop bijvoorbeeld zuivelbedrijven als FrieslandCampina en Cono zich inzetten voor beter dierenwelzijn. Wij zijn ook zeker niet boervijandig. Sterker nog, de CIWF is in 1967 door een melkveehouder opgericht.”

Laugs denkt niet dat de Commissie snel zal overgaan tot het opstellen van Europese regelgeving voor melkkoeien. Daarvoor is in zijn ogen nu nog geen meerderheid in de landbouwraad te vinden. Zijn organisatie gaat echter door met actievoeren, onder meer in samenwerking met dierwelzijnsorganisatie WSPA en Ben & Jerry’s in de campagne supporting better dairy.

Laatste reacties

 • harm59

  gaan ze dan ook ooit nog eens uitleggen waarom opstallen slecht is?

 • lezertje

  Hoezo opstallen slecht? Je laat in de winter geen vee buiten lopen.
  Ga dan eens kijken in de oostvaardersplassen wat een dierenkwelling.
  Als er sneeuw komt dan reken maar niet dat die dieren worden bijgevoerd.
  Daar gaan dieren dood van honger. SCHANDALIG !!!!!!!!!!!

 • Bison

  Lezertje Bij mij lopen de bisons jaarrond buiten,-40 onder nul en 3 voet sneeuw geven ze niks om.Maar als het gras op is moet ik natuurlijk bijvoeren
  Widlife is in de natuur altijd buiten en zijn bestand tegen kou en/of slecht weer maar die kunnen gaan waar er voedsel is.
  In een begrensd natuurgebiedje als de oostvaarder plassen zullen wel te veel grazers wezen om jaarrond van de de aanwezige groei te kunnen leven.
  En ja, in een slechte winter sterven er veel af,..dat is natuur en natuur kan wreed zijn.

  Ik heb hier wel herten gehad die stierven in front of de haystack van de honger, in hooi zit waarschijnlijk niet genoeg voor deze beesten om een strenge winter te doorstaan

 • W Geverink

  Alle vleesvee loopt ook jaarrond buiten. Met genoeg voer en bedding op een plek met beschutting van de wind zijn koeien al gauw tevreden. De oostvaarder plassen heeft met natuur niks te maken. Het is gewoon een wat groter dan normaal hertenkamp. Omdat die dieren bij een gebrek aan voer niet kunnen verhuizen naar een beter gebied zoals wild in de vrije natuur dat kan, dan is bijvoeren een plicht! Als een kudde uitgehongerde herten op zoek naar voedsel ineens een hooiberg tegen komen dan vreten ze zich de pijp uit...

Of registreer je om te kunnen reageren.