Rundveehouderij

Nieuws 1148 x bekeken 1 reactie

Braziliaans BSE-geval na twee jaar bevestigd

Brasilia - Twee jaar nadat een dertienjarige zoogkoe in Brazilië in 2010 is doodgegaan, is officieel vastgesteld dat het om een geval van BSE gaat.

Het is het eerste BSE-geval in Brazilië. De Braziliaanse autoriteiten hebben het geval van koegekte deze week gemeld aan de internationale organisatie voor dierziekten, OIE. In de melding wordt uitgelegd, waarom het zo lang geduurd heeft voordat de besmetting is bevestigd.

Aanvankelijk was de gedachte dat het dier aan hondsdolheid leed, omdat die ziekte heerst in het betrokken gebied. Een eerste laboratoriumonderzoek in Brazilië leverde geen bevestiging op van BSE. Een tweede test, in juni 2012, was echter positief voor BSE. Om zeker te zijn, heeft de Braziliaanse overheid de test nog eens laten overdoen bij het Britse veterinair instituut AHVLA in Weybridge. Daar is de BSE-verdenking in december van dit jaar definitief bevestigd.

Volgens de Braziliaanse overheid is het karkas van het dier volgens de regels ter plekke verbrand.

Eén reactie

  • Bison

    Ze moeten al die politieke figuren ook maar eens op BSE gaan testen.
    Ze doen altijd zo raar.

Of registreer je om te kunnen reageren.