Rundveehouderij

Nieuws 3182 x bekeken 18 reacties

Besmette kazen uit handel gehaald

Den Haag - Kazen van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac worden uit voorzorg uit de handel gehaald, omdat ze mogelijk besmet zijn met de schadelijke bacterie listeria. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag gemeld.

De kazen zijn verkocht bij de supermarkten Emté, Jumbo, de groothandel Sligro en bij kaasspeciaalzaken. In Nederland zijn ongeveer 10.000 kazen op de markt gekomen. De NVWA roept consumenten die de kaas in huis hebben op deze niet te eten en weg te gooien. Voor zover bekend zijn er in Nederland geen mensen ziek geworden nadat ze de kaas hadden gegeten.

De listeria monocytogenes-bacterie kan leiden tot een voedselinfectie die volgens de NVWA vooral gevaarlijk kan zijn voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen. Besmetting kan leiden tot bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en spontane abortus. Mensen die de bacterie binnen krijgen, kunnen er ook aan overlijden. Van de 45 tot 60 mensen die er jaarlijks ziek door worden, overlijden er 15 à 20 (vooral ouderen). De belangrijkste symptomen zijn misselijkheid, overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts. De ziekte kan tot acht weken na consumptie optreden.

Ook in België worden dezelfde soort kazen van de markt gehaald. Ze worden verkocht onder de merknaam Brique lait de vache, Brique lait de brébis, Brique lait de chèvre, Mini briques panachées en Gerbizon.

Laatste reacties

 • Mozes

  Een dergelijk incident zou zich eens moeten voordoen met in Nederland geproduceerde kaas. Nederland zou te klein worden. Antibiotica, hormonen ,megastallen,weidegang, alles zou er bij gehaald worden.

 • politiek

  Mozes , in Nederland gaat zoiets de doofpot in. ( exportbelang en/of sectorbelang)

 • W Geverink

  Eh, Ja Politiek. Duizenden mensen wiens verantwoordelijkheid het is om de voedseveiligheid te waarborgen houden onafhankelijk van elkaar de kaken op elkaar. Denk het niet.

 • jordi 1455

  politiek
  In den haag gaat heel veel de doofpot in.

 • J@gertje

  Mozes, daar moet ik je gelijk in geven.
  De PvdD zou direct met de wijzende vinger klaar hebben gestaan en de kamervragen waren natuurlijk al klaar voor na het kerstreces, waarbij het woord 'duurzaam' natuurlijk ten overvloede te pas en te onpas gebruikt zou worden.
  Nu het om kaas geproduceerd in Frankrijk gaat is dit voor de PvdD 'waarschijnlijk' te ver van hun bed.
  Met de nadruk op 'waarschijnlijk'.

 • agratax2

  Laten we het eens van de andere kant benaderen. Import van voedsel geeft extra risico op ziekte. Laten we deze actie gebruiken om onze Nederlandse kazen te promoten in plaats van de PvdD munitie te geven tegen onze dierhouderij.

 • J@gertje

  Agratax, je bent geniaal!
  Het gaat trouwens niet alleen om de dierhouderij maar ook om de tuin en akkerbouw.
  Naast het vlees uit o.a. Argentinië ben ik bijv. ook niet zo gerust over de voedselveiligheid van tuinbouwproducten uit het Midden Ooosten.
  En wat te denken van de producten uit het (voormalig) Oostblok.
  Daar lopen ze wat betreft gewasbeschermings en bestrijdingsmiddelen 50 jaar achter.
  Er gaat dus nog steeds niets boven de vertrouwde producten van onze eigen Hollandse boeren.
  En daar mogen we men z'n allen best trots op zijn.

 • Demeter Griend

  Het is uiteindelijk het beste voor alle betrokkenen om alert te reageren. Kost even wat omzet maar het vertrouwen van de consument zal snel terugkeren. Vertrouwen in een goed product door de consument daar draait het om.

 • politiek

  Beste Dementer Griend,

  Een doofpot is geen middel om vertrouwen te beschermen. Je beschadigd het juist. !

 • Demeter Griend

  Politiek, ik bedoel zeker niet doofpot (u hebt mij verkeerd begrepen ), maar de consument snel en alert in kennis brengen dat er iets mis is gegaan. Vertrouwen in een product komt te voet en gaat te paard.
  Zou trouwens goed zijn dat Rob Geus van de smaakpolitie eens langs zou gaan bij collega melkveehouders, sommigen maken nadat ze zijn bezocht door de KKM een potje van. Als de kat van huis is dansen de muizen, letterlijk...
  Zal Rob Geus binnenkort eens mailen omtrent dit onderwerp.

 • minasblunders1

  Op wat voor manier maken ze er dan een potje van?

 • Demeter Griend

  Door hun Minasformulieren niet goed in te vullen. 1 Grote blunder. Ha, Ha.

 • agratax2

  J@gertje. Ik moet tot mijn opluchting mededelen dat het Oostblok met gewas bescherming misschien iets achter ligt. De middelen en de spuiten die ze gebruiken zijn van Westerse makelij of klonen uit Midden Europa. ze gebruiken zeker geen middelen die gevaarlijker zijn dan de onze. Bij Russen vergeleken zijn wij een stel wilden, zij zijn oh zo bang voor hun hachje en hebben een broertje dood aan >onbetrouwbaar< voedsel. Geen Amerikaanse plofkip, geen in Chloor ontsmette kip en kalkoen uit de States, dan liever geen of duur vlees uit West Europa. Geen Chinese gewasbeschermingmiddelen dan liever duurder en betrouwbaarder Bayer of Syngenta containers en tuinbouw zaden uit Warmenhuizen en omgeving.

 • jordi 1455

  Demeter Grient er zijn nog meer grote blunders van de overheid.

 • jordi 1455

  een van de grootste blunders was de samenwerking met de PVV.

 • minasblunders1

  Demeter, neem één ding van mij aan: je moet nooit, NOOIT buigen voor criminaliteit!!!

 • Mels

  Agratax1,das dan weer een extra stimulans voor de NLbedrijven om nog meer te zorgen voor betrouwbaar voedsel,plantaardig of dierlijk,er moet een extra punt zijn om onze producten te kopen voor de Russen en andere oostblokkers,goed voor Seed Valley en omstreken.Voor ons als pootgoedtelers dus ook in die hoek.

 • sanden

  Als je praat over listeria deze komt vooral uit riooloverstorten en riool zuiverings instalaties en komt via die weg in de melk terecht dus om dit te voorkomen moet je bij de waterschappen zijn en die interesseert dit niet ze zijn tenslotte ook nog steeds niet gmp gecertifeceerd.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.