Rundveehouderij

Nieuws 1138 x bekeken

BSE-verwekker in speeksel gevonden

Tsukuba - Japanse onderzoekers hebben in speeksel van besmette koeien de verwekker van BSE aangetoond. De onderzoekers schrijven over hun bevindingen in het Amerikaanse vakblad Emerging Infectious Diseases.

Volgens de Japanse wetenschappers zou hun ontdekking kunnen bijdragen aan een BSE-test voor levende dieren. Bovendien zou de ontdekking meer kennis kunnen opleveren over de verspreiding van het BSE-prion van het ene op het andere dier.

Bij het onderzoek zijn dieren in laboratoriumomstandigheden besmet met hersenmateriaal van Britse BSE-koeien. Van de besmette koeien zijn speekselmonsters genomen, die na afloop zijn onderzocht op de aanwezigheid van de BSE-verwekker. Daarbij is gebruik gemaakt van ingewikkelde technieken om een eventueel aanwezig BSE-prion op te kweken.

De onderzoekers zeggen dat er geen epidemiologische gegevens zijn die steun bieden aan de veronderstelling dat BSE via speeksel wordt overgedragen. Aangenomen wordt dat de besmetting via het voer gaat. Op grond van de huidige bevindingen kan niet worden uitgesloten dat speeksel mogelijk toch een rol speelt. Voor scrapie bij schapen en 'chronic wasting disease' bij herten zijn wel aanwijzingen voor een overdracht van dier op dier van de ziekte. Mogelijk speelt speeksel bij die overdracht een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.