Rundveehouderij

Nieuws 772 x bekeken 1 reactie

Amerikaanse zuivelexport doorbreekt 5 miljard grens

Washington - De Amerikaanse zuivelexport is in fiscaal 2012 gegroeid tot een recordwaarde van 5,2 miljard dollar (3,97 miljard euro). In de laatste drie jaar is de export toegenomen met 3 miljard dollar. Grote Amerikaanse zuivelaars richten zich met succes toenemend op specificaties die de wereldmarkt vraagt, aldus Rabobank-analist Kevin Bellamy. Daarmee zijn de Amerikanen een extra concurrent voor Nederland.

De Amerikaanse export steekt nog schril af bij die van topexporteurs zoals Nieuw-Zeeland of Nederland, dat in 2011 voor 4,85 miljard euro aan zuivelproducten uitvoerde. De groei in de VS, in 2012 5 procent, is echter al jaren groot. Voor 2013 wordt een dip verwacht omdat door droogte een groot deel van de maisoogst is mislukt en de voerkosten zo zijn gestegen dat de rundveestapel krimpt.
De VS wordt echter wel een partij om rekening mee te houden, zegt Bellamy. “Organisaties als de US Dairy Export Council hebben afgelopen jaren hard gewerkt om Amerikaanse bedrijven te helpen exportmarkten te betreden. Voor het eerst zien we nu ook Amerikaanse zuivelbedrijven op de export gerichte strategieën ontwikkelen.” Het percentage van de productie dat wordt geëxporteerd, is opgelopen tot 13 tot 15 procent.
Daarbij wijst de analist op een investering van Dairy Farmers of America, traditioneel de grootste Amerikaanse exporteur nog voor Dean Foods en Kraft Foods. Het concern uit Missouri investeert 85,8 miljoen dollar in een hypermoderne fabriek bijna volledig gericht op productie van volle melkpoeder de export.  Overigens richten Amerikaanse exporteurs zich in eerste aanleg op Mexico, waar ze nu een miljard exportomzet realiseren.
Amerikaanse producenten slagen er toenemend in te voldoen aan specificaties die de wereldmarkt vraagt voor typische exportproducten als melkpoeder en kaas. In het verleden maakte het verschil tussen magere melkpoeder en de Amerikaanse versie hiervan, non-fat dried milk powder, de VS als leverancier onaantrekkelijk. Hoewel op de zuivelbeurs in Nieuw-Zeeland het product nog steeds minder wordt gewaardeerd, komt de VS dichterbij.
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina komt Amerikanen steeds vaker tegen op markten die bij elkaar goed zijn voor circa een derde van de totale omzet: het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika. Specifiek heeft de VS zich een plek op de markt ingevochten in Vietnam, de Filipijnen, Indonesië maar ook Rusland, waar de markttoegang recent is verkregen.

Eén reactie

  • poldes

    Melkpoeder produceren kosten in de jaren 80 zoveel geld aan energie dat het voor de zuivelindustrie het minst rendabel was.
    Op de dag van vandaag (30 jaren later) is het melkpoeder produceren weer heel rendabel voor de zuivelindustrie.
    De grondstoffen die hier voor gebruikt worden ,kopen zij iets goedkoper in dan 30 jaren geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.