Rundveehouderij

Nieuws

Zuivelimport China flink gestegen

Auckland – Nieuw-Zeeland heeft zijn zuivelexport naar China dit jaar opnieuw flink zien toenemen. In de eerste tien maanden van 2012 is met 463.000 ton al bijna net zoveel geëxporteerd als in heel 2011, toen 467.000 ton werd geëxporteerd.

Dat meldt de Rabobank.

Vooral in het derde kwartaal kende de zuivelmarkt volgens de bank een opleving. In de maand oktober lag de import van China 9.000 ton, 27 procent, hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Wat betreft ontwikkelingen op de wereldmarkt gaat de Rabobank ervan uit dat de melkaanvoer in belangrijke exportlanden onder het niveau van vorig jaar blijft liggen.

Nieuw-Zeeland is wel goed van start gegaan. De productie ligt over zes maanden tot november 2012 6 procent hoger dan vorig jaar. Komende maanden wordt het moeilijk voor Nieuw-Zeeland om deze hoge productie vast te houden, aangezien de weersomstandigheden afgelopen twee jaar uitzonderlijk goed waren. De kans is klein dat de weersomstandigheden in de tweede helft van het seizoen dit jaar zo gunstig uitpakken. Vanwege beperkte vraag gaat de Rabobank uit van een gematigd verder herstel van de melkprijzen. Een snelle daling van de melkproductie in Nieuw-Zeeland kan de prijzen sneller laten oplopen.

Ook wat betreft de export van schapenvlees naar China mogen de Nieuw-Zeelanders niet klagen. In oktober 2012 importeerde China dubbel zoveel  schapenvlees als in oktober 2011. China nam in seizoen 2011-2012 al de plek van het Verenigd Koninkrijk over als belangrijkste afzetmarkt wat betreft de volumes  voor schapenvlees. In totaal werd er dat seizoen vanaf oktober 2011 62.000 ton schapenvlees naar China geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.