Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Zorgen 't Hart over oude boer en schaarse grondstof

Kaapstad - De zuivelindustrie wereldwijd, maar ook de maatschappij als geheel, moet zuiniger zijn op de melkveehouderij. Dit zei hoogste directeur Cees 't Hart van FrieslandCampina op een internationaal zuivelcongres in Kaapstad.

't Hart voerde aan dat volgens verwachting de wereldwijde vraag naar voedsel en energie tegen 2030 met 50 procent stijgt en dat de vraag naar water met 30 procent toeneemt. Terwijl landbouwgrond steeds schaarser wordt en de gemiddelde boer wereldwijd al ruim boven de 50 jaar oud is. Het is dus zaak om zuinig te zijn op landbouwgrond èn op melkveehouders die hun bedrijf een duurzaam bestaan willen geven.

't Hart gaf met zijn betoog impliciet weerwoord aan alle mensen en groepen in rijke landen die kritiek hebben op de voedingsindustrie. FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven dienen volgens hem een belangrijk maatschappelijk doel. Dat is: de wereldbevolking voorzien van essentiële voedingsstoffen uit zuivel. 't Hart wees er op dat de wereldvoedselorganisatie FAO, volgens hem niet voor niets, de jaarlijkse Wereldmelkdag en de Wereldschoolmelkdag heeft geïntroduceerd. De snel doorgroeiende wereldbevolking heeft goede voeding nodig.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hart heeft gelijk door te zeggen dat de mensheid >zuinig< moet zijn voedselproductie moet omspringen en dat dit begint met de BOER. Helaas ook hij is voorstander van de Vrije Wereld Markt, één van de oorzaken van de over de gehele wereld (te) lage opbrengst prijs. Dit is ontstaan doordat de laagste kostprijs is gaan gelden als de af boerderij prijs voor alle boeren waar ook ter wereld. Hierdoor is in de Dure landen de wens om voedsel te produceren snel afgenomen of wordt door kosten besparing zo p scherp gezet, dat dit ten koste zal gaan van de natuurlijke productie capaciteit op termijn. (Uitmergelen van de bodem, te eenzijdig gefokte dieren en te eenzijdig gekruiste planten. Alles gericht op de korte termijn zonder lange termijn visie, waardoor de genen diversiteit uit oog verloren dreigt te worden ter wille van de broodnodige kosten besparing.

 • joannes

  Er is iets wat niet klopt in zijn verhaal: vroeger waren er ook veel meer kruideniers en bv schoenmakers. Beide beroepssgroepen zijn door schaalvergroting en mechanisatie gereduceerd tot een minimum van diversiteit en enkele grote concerns die de formats onderhouden. De paar echte vaklui die overbleven zijn speciaalzaken geworden, die met geluk ook als zodanig herkend worden en hun producten voor en met extra marge kunnen verkopen. Slagers is ook zo´n voorbeeld. Kortom hoe los je de schaalvergroting en mechanisatie op die juist de jeugd uit het zelfstandig ondernemerschap drijven door de prijsdruk en kapitaalbehoefte? Wanneer dat probleem opgelost wordt, daalt de gemiddelde leeftijd van de boer ook weer!

 • gerjan slingenbergh

  't Hart zou zich zorgen moeten over het rendement van de leden van de coöperatie. Als het rendement beter zou zijn en eigen gïnvesteerd kapitaal
  en eigen arbeid financiëel gewaardeerd zou worden, zouden veel meer jonge boeren in het landbouwbedrijf stappen.

 • Mozes

  Dat het rendement op geïnvesteerd kapitaal te laag is komt niet omdat de prijs te laag is maar doordat boeren te graag boer willen zijn. Doordat boeren zo graag boer willen zijn betalen ze veel te veel voor grond. Daarnaast hebben we het melkquotum nog waar vooral vroeger veel kapitaal in ging zitten. Als de grondprijs net als in veel andere landen vier keer lager zou zijn en het melkquotum zou er niet meer zijn is ook met de huidige melkprijs een goed rendement op geïnvesteerd kapitaal te halen.

 • Mozes

  Cees 't Hart stipt iets aan waarvan ik de indruk heb dat de eerste signalen heel voorzichtig beginnen door te dringen. Namelijk: hoe zeker is in de toekomst onze voedselvoorziening?
  Als dit besef breder begint door te dringen zal dit de houding tegenover de landbouw drastisch veranderen.

 • politiek

  Het zijn uitlatingen van directeur Hart van FrieslandCampina in Kaapstad. Op een internationaal zuivelcongres. ! Mogelijk heeft Hart wat plannnetjes in het buitenland waar de Nederlandse boeren financieel borg voor kunnen/willen staan. Ruimte zat in vele landen met vele gronden waar de koeien prima kunnen vertoeven. Dichter dus bij die gebieden waar het veevoeder vandaan komt en dichter bij de consumenten. Daar hoef je Nederland niet extra mee te belasten in de vorm van nog meer milieubelasting. Als de huidige veehouders van FrieslandCampina het best vinden dat de Cooperatie wil gaan investeren met Nederlands boerenkapitaal in het buitenland is dat erg sociaal. Vion heeft die plannen ook gehad die sociale gedachten met Nederlands boerengeld en daardoor komt de huidige eigen belangenbehartiging van de eigen boeren al in het gevaar ! Het salaris van Hart of zijn vertrekbonus bij falen zal ook wel omhoog gaan bij die internationale plannen.

 • drientje

  Van 't Hart ziet ook wel dat het familiebedrijf de langste tijd gehad heeft. Jonge mensen kunnen elders beter en makkelijker een inkomen halen dan als melkveehouder. De toekomst is een industrieele melkproductie die de grillen van de vrije markt aan kan. Zie de acties van Fonterra. Het zogenaamde koetje in de wei is niet meer dan een niche markt. Daar kan van 't Hart de productie locaties niet mee bezet houden. En loopt dus zijn eigen inkomen ook gevaar.

 • tessemakergj

  wijs gesproken van onze topman
  nu de politiek nog overtuigen van deze visie

 • politiek

  tessemakergj, een beetje onduidelijk uw reactie. Bedoelt u dat naast borgstelling kapitaal FrieslandCampina boeren dus ook overheidskapitaal borg moet staan voor de plannetjes van directeur Hart van FrieslandCampina in het buitenland ?

 • info249

  Het niet de verantwoordelijkheid van de F.C om voor voedleszekerheid te zorgen ,maar voor een goede melkprijs .

 • zanden

  Laten we vooral elk land zijn eigen moeder van de economie gunnen: de landbouw. En dat proces ondersteunen. Dan helpen we de werkgelegenheid aldaar, en juist dat is heel belangrijk. Waarom altijd maar denken dat wij de hele wereld moeten voeden? En bovendien is 3/4 van de wereldbevolking lacto-intolerant. Er zijn voor hen genoeg alternatieven voor melk en zuivel. Want melk en zuivel zijn geen 'must', zoals wij hier altijd maar te horen krijgen. De calcium uit de zuivel kan bovendien alleen in combinatie met magnesium goed uitwerken en de botten versterken. Maar het is het gebrek aan magnesium waardoor calcium juist aan de botten wordt onttrokken. Risico op osteoporose. Waarom horen we dat nooit?

 • Mozes

  Zanden, die lacto-intolerantie is tijdelijk en ontstaat als iemand lange tijd geen producten consumeert waar lactose in zit. Als men weer begint met de consumptie van lactose houdende producten verdwijnt dit weer. Als deze lacto-intolerantie vanaf de geboorte aanwezig zou zijn zouden pas geborenen ook geen moedermelk kunnen drinken.
  Verder is het van belang te beseffen dat de knelpunten in voeding geheel verschillend zijn in de wereld. In het westen hebben we een te grote voedingsenergie inname met overgewicht tot gevolg. In andere delen is er juist te weinig of vooral te eenzijdige voeding. Gebrek aan hoogwaardige eiwitten en goed opneembare mineralen zijn het probleem.
  Als je maar één Euro kunt besteden aan voeding kun je hier het beste zuivel voor kopen omdat je dan voor die ene Euro de meeste hoogwaardige voedingsstoffen krijgt. Zuivel zal de situatie van veel mensen in de wereld verbeteren.

 • theorikyreintjes1

  Als je doet wat de zogenaamde maatschappij wil, teld milieu niet! Waarom dan al die die te ver doorgevoerde milieu maatregels die niets toevoegen en zeer veel geld kosten. Wat Hart zegt wil ik onderstrepen, daarom geen verplichting van koe in de wei e.d.! Goede grote ruime stallen waar de koeien en de mensen die ze verzorgen, het goed hebben. De techniek raast door, moet je gebruik van maken om een goede boterham en een sociaal leven te hebben! En zeker een kostprijs dekkende melkprijs! Dit is nodig voor de producent en de consument, wil men nog kunnen eten in de toekomst! Wat meer betalen en wat minder schoppen!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.