Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Vraag naar melkveebedrijven neemt af

Nieuwgein – De verkoopbaarheid van aantrekkelijke melkveebedrijven met goede opstallen is redelijk, maar de vraag neemt beduidend af. Dat melden makelaars aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaar (NVM).

Door de achterblijvende vraag naar melkveebedrijven kiezen melkveehouders die overwegen te stoppen steeds vaker om kleinschalig door te gaan in plaats van boerderij met opstallen te koop te zetten. Veelal verkopen of verpachten zij een deel van de grond en zetten hun bedrijf vervolgens in afgeslankte vorm door of geven het een alternatieve functie.

Met name complete melkveebedrijven worden minder snel verkocht. Volgens de NVM is de afname in vraag voor een deel het gevolg van minder gedwongen verplaatsingen.

In Nederland bevonden zich in 2011 ruim 19.000 melkveehouderijen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin juli van dit jaar hadden agrarische NVM-makelaars 95 melkveehouderijen te koop staan. Het totale beschikbare aanbod bestond uit circa 170 bedrijven. De meeste bedrijven die te koop staan bevinden zich in de noordelijke een oostelijke provincies. Dit jaar werd een melkveebedrijf gemiddeld binnen een jaar verkocht.

Het aantal melkveebedrijven dat elk jaar nieuw in aanbod komt was in 2008 en 2009 toenemende. In 2010 en 2011 was er een neergaande trend te zien in het aantal aanmeldingen. Afgaande op het aantal aanmeldingen in het eerste half jaar van 2012 lijkt dit aantal zich dit jaar te stabiliseren.

De melkveebedrijven die nu worden aangeboden, zijn met name afkomstig van stoppende boeren. Het gaat om boeren op leeftijd die geen opvolger hebben. NVM-makelaars geven aan dat melkveehouderijen met minder dan 80 koeien en minder dan 40 hectare grond moeilijk hun hoofd boven water kunnen houden.

Laatste reacties

 • info249

  De melkveebedrijven die nu worden aangeboden, zijn met name afkomstig van stoppende boeren. Het gaat om boeren op leeftijd die geen opvolger hebben. NVM-makelaars geven aan dat melkveehouderijen met minder dan 80 koeien en minder dan 40 hectare grond moeilijk hun hoofd boven water kunnen houden.

  Ook op deze bedrijfs grote is het mogelijk om een goede boterham te verdienen

 • mtspopken

  makelaars zullen ook nooit toegeven dat het aan het prijsniveau ligt.Maar als er minder uitgekochte vragers zijn met een goedgevulde portemonnee, die dus voor een prijsverhogend effect zorgen, dan zul je met de prijs naar beneden moeten.
  Met minder dan 80 koeien en 40 bunder kun je ook goed leven, hangt helemaal van het rendement af. Aantallen alleen zeggen niets

 • Sjaak

  Wat een tegenstrijdigheid!

  Het zijn vooral grote bedrijven die te koop blijven staan...

  Dus gaat men in afgeslankte vorm, kleinschalig verder. Dat is dan een oplossing!
  Vervolgens trekken de makelaars dan de konklusie dat bedrijven kleiner dan 40 ha geen bestaansrecht hebben...gewauwel!

 • degoosen

  Inderdaad makelaars kletsen uit hun nek en de boerderij doet er dapper aan mee door de duurste transactie s te plaatsen, het lijkt wel of er alleen maar makelaars in de redactie zitten . Als je in jij eigen omgeving kijk naar wat grotere bedrijven die te maken krijgen met opvolging vaak worden opgedeeld om dat een of meer personen de kar toch niet kunnen trekken . Ooit was zo n kombinatie in Finterwolde . Ook in Denemarken zijn een aantal boeren gestrand op hoge grond prijzen en staan heel en nog eens heel GROTE bedrijven te koop.

 • Mels

  Dit is uw voorland,geen vraag dus zakt de prijs en zou dit niet kunnen betekenen dat er achter die mooie nieuwe staldeuren her en der toch maar bitter weinig overblijft???????

 • Bison

  Exactly Mels,..er zal wel erg weinig overblijven.
  De tijd dat mensen arm willen leven en rijk sterven is voorbij,..je kan ze het niet kwalijk nemen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.