Rundveehouderij

Nieuws

'Vooruitzichten lammerenmarkt niet somber'

Edinburgh – Hoewel de lammerprijzen de afgelopen maand scherp zijn gedaald, zijn de vooruitzichten voor de komende tijd niet somber. In veel Europese landen blijft de schaapskudde krimpen terwijl de concurrentiepositie van lamsvlees is versterkt door de hogere prijzen van rund- en varkensvlees. Dat concludeert Stuart Ashworth, hoofd economische diensten bij het Schotse vleesschap Quality Meat Scotland.

Hij meldt dat het aantal schapen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland nog steeds terug loopt. ''Dat blijft mogelijkheden bieden op de markten op het Europese vasteland.'' Daarnaast zouden de verkopen van lamsvlees weer kunnen toenemen nu het prijsnadeel ten opzichte van andere vleessoorten wordt ingelopen.

Op de kortere termijn is de situatie echter minder rooskleurig geworden. In Schotland zelf zijn de lammerprijzen afgelopen maand met acht procent gedaald. Elders in Groot-Brittannië bleef die daling beperkt tot drie à vier procent. In Schotland wordt op de veemarkt nu minder betaald dan in 2010 en zeker minder dan de hoge prijzen van vorig jaar. ''Het aantal geslachte lammeren ligt acht procent lager. Omdat de schaapskudde hier niet kleiner wordt, moet dat lagere slachtcijfer weer worden ingelopen en dat is wat we sinds het begin van oktober ook hebben gezien, met een meer dan 20 procent hogere aanvoer op sommige veilingen. Dat betekent dat de markt nu beter is voorzien dan een maand geleden.'' Daarbij komt nog dat de lagere koers van de euro tegenover het pond de concurrentie op de Europese exportmarkten moeilijker maakt. ''Op middellange termijn blijven er echter zeker interessante mogelijkheden,'' concludeert Ashworth.

Of registreer je om te kunnen reageren.