Rundveehouderij

Nieuws 2211 x bekeken

Topjaar voor bio-coöperatie EkoHolland

Dreumel – EkoHolland, leverancierscoöperatie van biologische melkveehouders, draait dit jaar een topjaar. Gemiddeld ontvangen de leden een melkprijs van 46,5 cent. Dat is 1,5 cent meer dan vorig jaar en 3 cent meer dan de leden van concurrent Ecomel ontvangen.

Dat brengt het totale plaatje weer een beetje in evenwicht, stelt voorzitter René Cruijsen. Gemiddeld over de laatste vier jaar zat EkoHolland qua uitbetaling 0,8 cent onder de melkprijs van Ecomel. Voor volgend jaar verwacht Cruijsen net iets minder te ontvangen dan dit jaar. Hij kan al een redelijk goede inschatting maken van de melkprijs voor 2013, want "80 procent van de melkprijs is al vastgelegd." Cruijsen weet dat dit vreemd overkomt voor veel mensen. "Er wordt vaak gedacht dat wij elke dag zitten te handelen. Dat was in de begintijd misschien zo. Toen moesten we allemaal nieuwe afnemers vinden. Nu kennen we de markt grotendeels."

In 2002 begon EkoHolland met 27 leden. Dat was na het faillissement van de Limburgse bio-zuivelaar Swenty Milk. Sindsdien groeide het ledental gestaag. Begin 2012 stond de teller op 104 leden. Inmiddels is dat aantal gestegen naar 116 stuks en er komen er nog meer bij. Door het rumoer dit jaar bij Ecomel (onderdeel van FrieslandCampina) over de melkprijs, beraden veel leveranciers van die onderneming zich op een overstap. Een flink aantal van hen heeft pas na 1 oktober een afweging gemaakt, waardoor ze niet meer per 1 januari 2013 weg kunnen. EkoHolland verwacht ook een aantal overstappers van andere zuivelbedrijven. Tevens is er een aantal zuivelbedrijven dat bezig is om te schakelen en ook aan EkoHolland wil leveren.

Coöperatie EkoHolland levert melk aan bijna alle grotere verwerkers van biologische melk in Nederland, waaronder Arla, Veco Zuivel, CZ Rouveen en Hyproca. Cruijsen verwacht volgend jaar zelfs melk te leveren aan Ecomel.

Of registreer je om te kunnen reageren.