Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Sterk lager saldo melkveehouderij

Den Haag - Het saldo van de melkveehouderij is in augustus en september 2012 fors lager uitgevallen dan in dezelfde periode van 2011. Het onderzoeksinstituut LEI registreert een min van 20 procent. Dit komt vooral door de lagere melkopbrengsten.

De voerkosten zijn verder opgelopen. Het cumulatieve saldo tot en met september 2012 is 12% lager.

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik ben benieuwd naar het antwoord van de veehouders op deze rendementsdaling.

 • Mels

  Ach gossie,jaren kapitalen verdient en Fendten gekocht alsof het niet op kon,ja joh,er zijn ook mindere tijden.....

 • iptho1

  Nu de subsidies er nog af!
  Daarnaast de milieu investeringen nog doen die de pluimvee- en varkenshouderij al hebben moeten doen in de voorbije jaren.
  Dan kunnen ze ook duurzaam ondernemen!
  Ach... nu wordt de rundveehouderij misschien ook (nog) volwassen, of blijft
  (Z)LTO voor altijd de hand boven de hoofden van de rundveehouders houden, dit ten koste van andere sectoren.

 • poldes

  onderbouwing door het lei;doorbreekt de houding van de boerderijzuivelinnemers.

 • Voort Gang

  Waar heeft men het over? Voor een gemiddeld bedrijf met 120 koeien beurt men een paar duizend euro minder dan vorig jaar. Waarom moet er zo veel subsidiegeld naar de melkveehouderij stromen! Bovendien loopt een melkveebedrijf ver achter t.o.v. een varkensbedrijf. Denk aan pas geboren kalveren die direkt bij de moeder worden weggehaald en ook nog melk met antibiotca krijgen. Moet men in de varkenshouderij eens proberen!
  Ook gezien de 'moderne' stallen: koeien lopen dag in dag uit in hun eigen mest.
  Dit komt bij de meeste varkensbedrijven niet voor, die hebben een schone ligplaats en een aparte mestplek.
  Voor een betere verdeling van de marge zou het goed zijn dat de retail de melkproducten goedkoper inkoopt en wat meer geeft voor de inkoop van vleesprodukten.

 • snip

  voort gang, dus de varkenshouders gebruiken weinig AB en hebben weinig uitval van varkens ? koeien lopen zomers nog voor 80% buiten. de ddd van koeien is heel laag en de resistentie van bacterien is lang niet zo hoog als bij de varkens. tuurlijk hebben de melkveehouders nog veel te verbeteren maar zo negatief als dat jij het slecht is onzin, loop plekken van melkkoeien zijn vaak zeer schoon en hebben een geweldig ligplek. en Mels, kom op man dikke fendts en kapitalen verdient, omgerekend verdienen ze 4,5 euro per uur. nou wow

 • W Geverink

  Als je nu 4.5 Euro per uur verdiend wordt het tijd dat je de hele situatie nog eens grondig overdenkt Snip.

 • ikkethuis

  snip, ik hoor om me heen dat er wel getekent wordt misschien voor weidegang, en dan kom je aan 80 %, omdat ze hiervoor extra geld krijgen. Maar durf met zekerheid te zeggen dat er geen 80 % van de koeien weidegang heeft.

 • boeraad

  een ieder met het zelf voor haar of zijn bedrijf beoordelen.Maar dat 2015 voor iedereen kansen inhoudt betwijfel ik.

 • Mels

  Voor 4,5 eurie per uur wordt ik beslist niet wakker.Het is dus voor de betreffende veehouder zaak dat ie ernstig gaat nadenken of het nog wel zin heeft om door te gaan.Oja even terzij,wat betalen die arme veehouders tegenwoordig voor land,45000 tot 60000 euro is geen uitzondering,als je daardoor voor 4,5 euro moet werken doe je toch echt iets niet goed.Zolang dat soort bedragen voor land en er ook een miljoen euro voor een stal uitgegeven wordt lijkt het me dat ze nog lang hun mond moeten houden.En ik ben ook zoals men dat noemt agrarisch ondernemer en zonder subsidie,even voor de goeie orde.

 • Mozes

  Iptho1, varkens en pluimveehouders zijn nooit ondernemer geweest. Ze zijn nooit anders dan producent geweest. Melkveehouders hebben geïnvesteerd in afzet in eigen hand met grote verscheidenheid in producten, merken, afnemers en landen. De investeringen die varkens en pluimveehouders hebben gedaan in milieu en dierwelzijn zijn afgedwongen door de overheid en zijn geen onderdeel van een marketingconcept. De weidegang en duurzaamheidsbeleid van Cono en FC zijn wel een onderdeel van een marketingconcept en is niet door de overheid opgelegd.
  Uw standpunt dat varkens en pluimveehouders meer ondernemer zouden zijn dan de melkveehouders betwijfel ik dan ook.

 • drientje

  Mozes, hoe kun nou een ondernemer ondernemer noemen die jaarlijks voor 30 of
  40 duizend euro het handje ophoud bij de belastingbetaler. En begin nou ook niet over weidegang of duurzaamheid, dat is iets uit de koker van het management, waartegen veel leden bezwaar maken.

 • Koen Franken

  Mose ondernemer ben je naar mijn idee als je kostprijs weet van je product uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van de melkveehouders zijn kostprijs helemaal niet in beeld heeft , en hebben de varkenshouders en pluimveehouders daarbij nog altijd te maken gehad met marktwerking iets wat de melkveehouderij nog niet heeft meegemaakt met Brussel als de grote financier

 • theorikyreintjes1

  Wat wordt er onzin uitgekraamt op de site , i.p.v. de werkelijkheid onder ogen zien!

 • Mozes

  Drientje en tini, ondernemerschap heeft vele kanten. Je kunt kiezen voor kostprijsconcurentie of opbrengstconcurentie, investeren in productie op je eigen bedrijf of investeren in afzet van je product. Je kunt kiezen voor onafhankelijkheid of je binden aan een coöperatie om samen met anderen een leidende positie in de keten in te nemen.
  Kostprijsconcurentie,investeren in eigen productie en onafhankelijkheid wordt door jullie gezien als ondernemerseigenschappen.
  Ik ben van mening dat opbrengstconcurentie, investeren in afzet en via een coöperatie samen met anderen een leidende positie in de keten innemen ook uitstekende ondernemerseigenschappen zijn.

 • Mels

  Mozes,dat je dit met droge ogen durft te verkondigen,subsidie/steun a raison van 400-600 euro per ha want we zijn o zo zielig,zie npu in dat het een manier is om je aan de leiband te houden en om het voedsel goedkoop te houden,elke boer ;veehouder varkensboer akkerbouwer met meer dan een gezinsinkomen aan subsidie/steun is niets anders dan een veredelde ambtenasar die voor 4,5euro(heb ik van iemand gelezen)per uur de landerijen voorziet van zwart witte vlekken e.d.,de te hoge grasprieten wegmaaid om te bewaren voor de winter.Wat ik hierbij wel wil vermelden is dat ik de steun ook zou pakken als ik de mogelijkheid had en misgun het niemand,maar helaas,ik wil niet roomser als de paus zijn.Ik ben van mening dat je het in deze tijden van openheid niet zonder schaamte kan uitleggen aan de consument,ik heb het geprobeerd op een verjaardag waar geen agropubliek zat en mijn vermoedens werden bevestigd,ongeloof/lichte verontwaardiging was mijn deel.

 • landloper

  Ik zie hier in de buurt tal van varkenshouders andere overnemen en dan een vreemde arbeidskracht op. Dit moet je eens proberen met melkvee . Als de vakkennis zich beperkt met een paar keer door de stal op te lopen en in te grijpen als er een dier ziek is dan kan dat Janneke en Mieke. De sterkte van de melkveehouderij zijn niet de premies maar wel de stielkennis en de samenhorigheid. Ik hoor varkensboeren zeggen laat het nog wat slechter worden dan kan ik goedkoop overnemen. Het uurloon in de melkveehouderij is zoveel verschillend als er melkveehouders zijn , maar zal waarschijnlijk niet op 40 € per uur hangen want dan groeide er meer bedrijven met vreemd personeel. Laat de premies maar verdwijnen maar dan in heel Europa en Amerika. We kunnen de concurentie aan. De basis het gezinsbedrijf en voeder afnemen bij de voederleverancier en lenen bij de bank dus vrijheid van keuze met welke firma's we werken.

 • John*

  als de premies op tarwe verdwijnen komt er een tarwevloot naar europa en zal er een flinke sanering onder de akkerbouwers plaatsvinden. Dankzij subsidies (hypotheekrenteaftrek) en landbouwpremies zitten we nu met veel te hoge huizenprijzen en grondprijzen. Een ding is zeker na de sanering krijgen we wel eerlijke marktconforme prijzen voor onze producten en die liggen dan boven de kostprijs!

 • politiek

  John, dat verschil wat er dan ligt of is , is de huidige bijstand die de sector veehouderij/landbouw ontvangt van de maatschappij Nederland. Ieder betaald daar aan mee. Die gelden kunnen ook elders ingezet worden in Nederland. Uiteraard zullen er dan waarschijnlijk weer meer normalere prijzen betaald gaan worden voor landbouwgronden in Nederland. Als andere ,,ondernemers,, of gewoon burgers in Nederland ook dergelijke ondersteuningen krijgen gaan ze ook wat luxer kopen.

 • Mozes

  Meis, u voert geen enkel argument aan waarom opbrengstconcurentie, investeren in afzet en samenwerking in een coöperatie geen ondernemerseigenschappen zouden zijn.
  Of er wel of geen toeslagrechten zijn doet hier niets aan af.

 • Mels

  Die eigenschappen zal ik niet ontkennen als zijnde ondernemerseigenschappen.Het gaat mij om het simpele feit dat er bedrijven zijn ook in andere sectoren,die een compleet inkomen van de staat krijgen.Jezelf dan ondernemer noemen is dan een brug tever.Ik zal niet ontkennen dat er wel ondernomwn moet worden om boer te blijven.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.