Rundveehouderij

Nieuws 8100 x bekeken 4 reacties

Spotmarkt interessant voor DeltaMilk

Bleskensgraaf – DeltaMilk verkoopt momenteel een deel van zijn ledenmelk op de spotmarkt. Dat bevestigt coöperatievoorzitter Teunis Sterk.

Het gaat volgens hem om een simpele rekensom. Zodra op de spotmarkt meer verdiend kan worden dan met de eigen kaasproductie worden volgens Sterk beperkte hoeveelheden ledenmelk op de spotmarkt afgezet. “Daarin verschillen we niet van andere ondernemingen”, aldus de voorzitter. De prijzen op de spotmarkt liggen momenteel ruim boven de 40 cent, en zijn dus interessant te noemen.

DeltaMilk betrekt naast de ledenmelk ook melk uit het zogenoemde melkfonds dat wordt beheerd door de Dutch Milk Foundation (DMF). Deze melkstichting is in opdracht van de Europese Commissie opgezet na de fusie van Friesland Foods met Campina en moet ervoor zorgen dat (nieuwe) concurrenten op de Nederlandse zuivelmarkt voldoende kansen en dus ook toegang tot boerderijmelk krijgen. FrieslandCampina moet van de Europese Commissie tot 2017 jaarlijks 1,2 miljard kilo melk beschikbaar stellen. Als leden bij FrieslandCampina vertrekken, wordt hun quotum in mindering gebracht op genoemde 1,2 miljard kilo.

Sterk geeft aan dat met FrieslandCampina langetermijnafspraken worden gemaakt over de te leveren melk. Het is volgens hem niet zo dat alle ledenmelk op de spotmarkt wordt verkocht, en vervolgens deze hoeveelheid melk via het melkfonds wordt teruggekocht. Zo snel kan er volgens hem ook helemaal niet worden geschakeld. "Het gaat om zeer beperkte hoeveelheden."

DeltaMilk ontvangt zo'n 100.000 ton melk van eigen leden, de rest komt in ieder geval tot 2017 van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • sjaakbea

  blijft bizar als Delta melk uit DMF fonds betrekt ( voor onder garantieprijs door FC geleverd) en vervolgens melk verkoopt voor spotmarktprijzen.
  Hoezo misbruik van DMF

 • Zuperboer

  Niet zo handig om dat zo hier te communiceren. De spelregels van het DMF fonds zijn overigens duidelijk, staat allemaal te lezen op .http://www.stichtingdmf.nl/. Misbruik is niet toegestaan.

 • jan1966

  Levert Delta melk deze melk weer aan Friesland Campina tegen de spotmarktprijs?

 • ...............

  Eindelijk een coop die ziet wat handel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.