Rundveehouderij

Nieuws 5277 x bekeken laatste update:21 nov 2012

Snijmais 2012 zeer energierijk

Wageningen - De groeiomstandigheden voor snijmais waren dit seizoen niet in alle regio's ideaal. De kwaliteit in de kuilen is echter prima, met gemiddeld bijna 1.000 VEM. Dat blijkt uit de eerste 3.000 geanalyseerde snijmaismonsters van BLGG Agroxpertus.

De VEM-waarde steeg ten opzichte van het vijfjaarsgemiddelde met 14 eenheden naar 994. Dat is de hoogste gemiddelde VEM-waarde tot nu toe. Het zetmeel ligt met 357 gram twee gram boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Het blijft nog afwachten wat de kwaliteit van de resterende monsters is, maar Gerard Abbink, productmanager Veehouderij bij BLGG Agroxpertus, verwacht in VEM-waarde geen grote verschuivingen meer. Het zetmeelgehalte zal door de latere kuilen waarschijnlijk nog iets stijgen. De mais is in 2012 dus zeer energierijk.

Daartegenover verwacht Abbink door de resterende monsters nog een kleine daling in eiwitgehalte en verteringscoëfficiënt. Voor de vertering is een lichte daling geen probleem, gezien de best verteerbare kuilen tot nu toe (76,9 procent ten opzicht van 76,3 over de laatste vijf jaar). Voor eiwit geldt een ander verhaal. Evenals de graskuilen zijn ook de  snijmaiskuilen dit jaar eiwitarmer. De 66 gram ruw eiwit steekt schril af tegen het vijfjaarsgemiddelde van 74. Maar in deze 74 gram zit structureel 4 gram overschatte eiwit. BLGG bepaalt vanaf dit jaar ook de ammoniakfractie bij snijmais. Met die extra bepaling worden de ruw-eiwitwaarden veel nauwkeuriger bepaald. Toch vallen in 2012 de eiwitwaarden in snijmaiskuilen 4 gram lager uit dan het meerjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.