Rundveehouderij

Nieuws 1653 x bekeken

Schmallenberg lijkt flink huis te houden in Engeland

Londen - Veel ooien in Engeland vertonen mislukte zwangerschappen of dragen dode foetussen bij zich. Op sommige bedrijven vertoont tot tweederde van alle ooien dergelijke problemen. Ook bij runderen doen zich soortgelijke situaties voor. Vee-artsen vermoeden dat de problemen te wijten zijn aan besmettingen met het Schmallenberg-virus maar sluiten andere oorzaken niet uit.

De grote aantallen mislukte zwangerschappen zijn aan het licht gekomen bij het scannen van de moederdieren, bericht het Britse boerenblad Farmers Weekly. In enkele gevallen is inmiddels Schmallenberg op het bedrijf geconstateerd maar vee-artsen wijzen ook op het slechte en vooral natte weer van de afgelopen maanden als mogelijke oorzaak. ''Omdat het op dit moment gebeurt, leggen velen direct een verband met Schmallenberg maar dat hoeft niet het geval te zijn. Er zijn andere infecties die tot verlies van ongeboren dieren kunnen leiden, zoals toxoplasmosis en blauwtong,'' aldus schapendokter Paul Roger tegenover FW. De scanners hebben inmiddels vele duizenden dieren gecontroleerd waarbij hoge aantallen afwijkingen aan het licht zijn gekomen. Sommige van de betrokken technici spreken van de slechtste situatie in meer dan 15 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.