Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Russische sancties treffen Duitse zuivelexport

Moskou - De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft deze week exportverboden opgelegd aan een nieuwe reeks Duitse zuivel- en vleesbedrijven. Dit treft de Duitse (kaas)export op een moment dat die heel goed loopt.

Vorige week werden twee bedrijven geblokkeerd, deze week maakten de Russen bekend dat nog eens elf bedrijven tot nader order niet meer naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan mogen exporteren (deze drie landen zitten in een douane-unie).

Tot de getroffen zuivelbedrijven behoren onder meer Bayernland en Neuburger Milchwerke en nog enkele kleinere. De Duitse zuivelindustrie maakt zich zorgen of nog meer bedrijven worden getroffen.

De exportverboden volgen op een controlemissie van de Russische veterinaire autoriteiten. In Nederland werd enkele jaren geleden ook een reeks grote zuivelfabrieken door een verbod getroffen, volgend op ook een inspectiemissie. Hoewel een deel van de export via andere kanalen doorliep, heeft het meer dan een jaar en soms langer geduurd voordat de sancties waren opgeheven.

De nu aangetroffen onregelmatigheden hebben volgens de Russen betrekking op het ontbreken van gegevens op de zendingen, gebruik van verkeerde nummers en certificaten en dergelijke. Gebreken aan de producten zelf zijn niet gemeld.

Ook de Oekraïense zuivelexport heeft nog steeds last van de 'kaasoorlog', die eind vorig jaar losbarstte met Rusland. Volgens de Russen zouden minderwaardige, plantaardige oliën zijn aangetroffen in de kaas. Oekraïne verwacht dit jaar een kleine 20 procent minder kaas naar Rusland te exporteren.

De Britse zuivelindustrie ziet nieuwe kansen op de Russische markt. Rusland is 's werelds grootste kaasimporteur en koopt ook dit jaar weer meer kaas vanuit de EU, vooral uit Duitsland. De sancties treffen de Duitse zuivel daarom juist op een ongelegen moment.

Eén reactie

  • koestal

    de kaasprijs is in Nieuw Zeeland al weer gestegen ,op de internetveiling van Fronterra !!

Of registreer je om te kunnen reageren.