Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Opbouw prestatieprijs biomelk verkeerd

Heerde - De Natuurweide, de overkoepelende organisatie voor biologische melkveehouders, is niet gelukkig met de wegingsfactoren zoals FrieslandCampina die heeft vastgesteld voor de prestatieprijs van de biologische zuivel.

"De Nederlandse biologische melk en haar producten worden vooral in Nederland afgezet en dan is het niet reëel om de biologische melkprijs van ondernemingen in Duitsland, Denemarken en Engeland voor 91 procent te laten wegen", stelt Teunis Jacob Slob, voorzitter van de Natuurweide.

Ook over de melkprijs van 2012 is de Natuurweide niet tevreden. FreislandCampina verhoogde de toeslag ten opzichte van de gangbare melkprijs van 8,1 cent per kilo melk over 2011 met 0,5 cent. Veel te weinig zo vindt Natuurweide. Als tegemoetkoming wil FrieslandCampina nu de prestatieprijs met de huidige wegingsfactoren met terugwerkende kracht over 2012 berekenen. Als deze prijs dan hoger is dan de uitbetaalde gangbare prijs met 8,6 cent toeslag, zal deze extra prijs worden uitbetaald. Volgens een eerste prognose kan dat de biologische veehouders die leveren aan Ecomel nog 0,5 cent extra opleveren.

De Natuurweide heeft zich verder uitgesproken over oprichten van een adviesgroep die tot taak krijgt om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame producten in de keten en zo ook bij te dragen aan het vormen van een duurzame en goede melkprijs. "En daar moeten we FrieslandCampina dan ook weer in steunen want ze zijn wel heel goed in staat om een product in de markt te zetten en te houden. Kijk maar eens naar het merk Boerenland."

Laatste reacties

 • Mozes

  In het bovenstaande artikel wordt gesproken over de prestatieprijs. Klopt dit wel? Moet dit niet garantieprijs zijn?

 • eko boer

  ben blij dat ik bij een andere fabriek zit

 • koestal

  de prijs van gangbare melk wordt ook vastgesteld op basis van de melkprijs van de zuivelfabrieken in omliggende landen

 • Elghammar

  beetje raar om de biomelkprijs te koppelen aan bijvoorbeeld arla, arla heeft een enorm overschot aan biomelk en betaald daardoor een lage toeslag

Of registreer je om te kunnen reageren.