Rundveehouderij

Nieuws

Nieuwe zuivelcoöperatie Wisconsin in de maak

Madison - Drie zuivelcoöperaties in de Amerikaanse staat Wisconsin willen medio december fuseren tot de nieuwe coöperatie FarmFirst. Het wordt dan de derde zuivelcoöperatie van de Verenigde Staten, na Dairy Farmers of America en California Dairies. Met een melkplas van 13 miljard kilo en ongeveer 5.400 leden in het Mid-Westen van de Verenigde Staten komt het echter net vóór Land O'Lakes.

Aan de fusie is een periode van 18 maanden vooraf gegaan waarin de besturen van de zuivelcoöperaties Family Dairies USA, Manitowoc Milk Producers Cooperative en Milwaukee Cooperative Milk Producers aan elkaar hebben geroken.

Als reden voor de voorgenomen fusie wordt genoemd dat het aantal melkveehouders dramatisch terugloopt en dat de zuivel in Wisconsin toch een stevige stem wil behouden in politieke besluitvorming.

De nieuwe combinatie stuurt volgens de berichten niet aan op grote bedrijfsmatige reorganisaties in het productie-apparaat of in de structuur van de onderneming. Er zal meer samenwerking komen, maar de nieuwe coöperatie blijft zich vooral bemoeien met zaken als vertegenwoordiging van boeren, test verificaties, zorg voor gezamenlijke verzekeringen en programma's voor jonge boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.