Rundveehouderij

Nieuws 3467 x bekeken 3 reacties

Nieuwe tabel voor snijmaisrassen in Rassenlijst 2013

Den Haag – De tabel waarin de vijf nieuwe snijmaisrassen worden gepresenteerd in de Aanbevelende Rassenlijst is sterk aangepast.

Het aantal vroegheidsgroepen gaat van drie naar twee. Voor elke vroegheidsgroep is nu een eigen optimaal oogsttijdstip bepaald. Deze moet liggen tussen 32 en 38 procent droge stof, met een optimum tussen 34 en 36 procent droge stof. Het voordeel is dat er binnen de groep minder afwijkingen in drogestofgehalte zijn waardoor het berekende zetmeelgehalte ook zuiverder wordt. Het nadeel is dat er per groep een eigen gemiddelde is, waardoor de verhoudingscijfers tussen de groepen niet meer vergelijkbaar zijn. Bij gelijke omstandigheden bereikt een ras uit de groep zeer vroeg-vroeg een drogestofgehalte van 28 procent gemiddeld twee tot drie weken eerder dan een ras uit de groep middenvroeg-middenlaat. Bij de keuze van een ras moet de teler dus eerst bepalen welke vroegheid voor zijn specifieke situatie gewenst is.

Ook nieuw is dat de zetmeelgehalten niet als absolute waarde wordt weergegeven maar als verhoudingsgetal. Het is eenvoudiger om rassen te vergelijken via een verhoudingsgetal. 103 zegt meer dan 402 gram zetmeel omdat de lezer anders eerst moet beoordelen hoeveel 402 gram meer is dan gemiddeld. In een verhoudingsgetal is deze rekenexercitie al voor hem gedaan.

De tabellen zijn beter leesbaar doordat de tabellen van de raseigenschappen en die van de kwaliteit samengevoegd zijn in één tabel. Tot vorig jaar stonden deze cijfers apart vermeld. Daarbij was ook de volgorde van de rassen in de twee tabellen verschillend waardoor het zoeken naar de bij elkaar horende cijfers lastig is. De rassen worden ook in volgorde van vroegrijpheid per groep gerangschikt.

Naast de vijf nieuwe snijmaisrassen zijn er ook vier nieuw maisrassen opgenomen voor korrelmais en ccm.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    zou graag zien dat er ook rassen uit een latere groep benoemd werden, is moeilijk info over te krijgen en zeker voor zuid nederland veel intresanter als die vroege rassen

  • Reactie verwijderd door een beheerder

  • Beheerder
    Redactie

    De bovenstaande reactie is verwijderd omdat het niet is toegestaan reclame te maken in de reactiekolom. Voor mogelijkheden rondom adverteren bij artikelen bel of mail met onze salesafdeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.