Rundveehouderij

Nieuws 4809 x bekeken 10 reacties

Melkveehouders plannen acties in Brussel

Ingen – Leden van de Dutch Dairymen Board (DDB) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) trekken samen met Europese collega’s opnieuw naar Brussel om twee dagen lang te demonstreren voor regulering van de zuivelmarkt.

“Het is nog geen gelopen race”, zegt Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de NMV.

Koepelorganisatie de European Milk Board (EMB) verwacht volgens Schoonman op maandag 26 en dinsdag 27 november een paar duizend melkveehouders in Brussel. Ook rijden er honderden trekkers richting de Europese hoofdstad. Concrete aanleiding voor de demonstratie zijn belangrijke zittingen in het Europees Parlement en de Landbouwraad, waar over de hervorming van de Europese marktordening wordt gediscussieerd en besloten.

Vanuit Nederland verwacht Schoonman dat er twee bussen met melkveehouders richting Brussel vertrekken. Hij erkent dat de actiebereidheid in Nederland niet groot is.  “Het is moeilijk om Nederlandse veehouders mee te krijgen.” Maar dat betekent volgens de NMV-voorzitter niet dat zijn organisatie niet wordt gesteund. “De geluiden die we horen zijn anders. Ook veel Nederlandse melkveehouders zijn voor een vorm van marktregulering."

Hij ziet de beperkte actiebereidheid als een 'stukje apathie'. "Veehouders denken dat ze als individu niets kunnen veranderen, maar vergeten dat ze dat samen wel kunnen."

EMB-voorzitter Romuald Schaber is duidelijk over het doel van de acties. “De Europese melkveehouders wijken niet van hun plek tot onze eisen zijn gehoord voor een flexibele marktregulering voor de zuivelmarkt door middel van een Europese monitoringscommissie. Ook de eerste stappen naar een dergelijk systeem, vrijwillig minder melk aanleveren, moet ondersteund worden.”

Laatste reacties

 • piepertje

  we zijn er

 • Mels

  bla bla,eerst willen ze het quotum weg hebben en nu huilen 2 bussen vol krokodillentranen.

 • Evie

  mels, er zijn meerdere belangen organisaties, 1 groep wil(kort door de bocht) heel veel produceren en de hand ophouden om te kunnen leven.
  de andere groep (net zo'n korte bocht) wil produren wat ook gegeten wordt, en daar een goede prijs voor krijgen zodat er in de levensbehoefte kan worden voorzien.

 • politiek

  Ik ben benieuwd welke groep nu in Brussel op dat plein staan met dat bord. ? Of voor misschien voor elke groep een bus geregeld. ?

 • evanderpasch1

  In koebont staat dat het 17 tegen 18 is dus kan aktie voeren zin hebben

 • politiek

  Totaal onduidelijk is voor mij wat die trekkers en die paar busjes in Brussel moeten doen. Ik vraag me af of de NMV het ook zelf wel weet. Nartuurlijk, dat het hartstikke fout gaat lopen in de melkveehouderij is duidelijk. Overduidelijk zelfs. Maar wat denken die NMV melkveehouders te bereiken in Brussel. Totaal niets volgens mij. Natuurlijk het is wat ontspanning daar. Frites, worsten, frikandellen, vis, enz, is er voldoende. Bier kun je kopen in lieter glazen tegelijk. Nee, die eventuele winst die je daar bereikt is al lang op voordat je thuis bent met je trekker. Daar zorgen uw eigen cooperaties wel voor. Gewoon wat meer rente betalen, de voerprijzen op niveau houden en uiteraard de opbrengst voor je product kan wat lager blijven. Je zult te horen krijgen dat je het goed heb gedaan van je adviseurs die net met die nieuwe auto het erf op komt rijden. Nee, willen de Nederlandse boeren echt iets bereiken dan wordt het eens tijd dat men met die trekkers eens gaat naar dat grote nieuwe ZLTO kantoor en/of naar dat( uw) prachtige RABO gebouw. De weelde straalt ervan af en dat is in het gebouw echt niet anders. Nartuurlijk, als men daar aan het vergaderen is naar welk land uw geld eerst naar toe moet kan niet in een klein kantoortje. Daar is het teveel voor. Het gaat immers over miljarden euro,s.
  P.S. Ook daar hebben ze grote pakeertereinen waar veel tekkers op kunnen en Nederlands frites,worst en bier is ook ruim voldoende aanwezig in de buurd.

 • theorikyreintjes1


  Je ziet in verschillende landen borden staan bij de melkveebedrijven, voor een faire melkprijs van € 0,40 per kg. melk ! Dit is niet voor niets, de meeste melkveehouders begrijpen heel goed dat deze melkprijzen ver achter lopen bij de stijgende kosten. Onbegrijpelijk is dat de melkveehouders hier niet harder op de achterste benen gaan staan. Het voedsel is voor de consument het minst gestegen en de producent o.a. de melkveehouder loopt steeds verder achter. De supermarkt oorlog, elkaar kapot concureren, gaat voor het meer en deel ten kosten van de producent. Onze eigen cooperaties doen er vlot aan mee als ze de kans krijgen! Dit spel gaat over de ruggen van de hard werkende boeren!

 • joannes

  Het is de kapitaalmarkt die bedrijven dwingt naar een positieve ontwikkeling: groei. Zodra de groei stagneert of zelfs daalt heeft (vreemd) kapitaal de plicht zich terug te trekken en op zoek te gaan naar een betere positie. Die plicht wordt inmiddels door professionele handelaren actief met de modernste hulpmiddelen in praktijk gebracht op de beurs. Vreemd kapital heeft dus een compleet ander doelstelling dan eigen kapitaal opgebouwd in een eigen bedrijf wat inkomen en werk verschaft. Nu ... ik ben er zeker van dat vreemd kapitaal bedrijven in sector verband hevig ontregelt; eerst door ze over te financieren en daarmee overproductie creeërt en vervolgens de rappe terug trekking van kapitaal en daarmee de krimp versterkt. Brussel zou voor een markt als vlees en melk grenzen moeten stellen aan banken en financiering. De consumptie is al jaren stabiel of zelfs dalend in de westerse wereld. Waarom dan aan productie uitbreiding doen met vreemd geld wanneer dat alleen maar problemen creeërt?

 • Sjaak

  Precies Reintjes, goed gezien!

  Echter, ik kan de retail geen ongelijk geven...wij boeren, creeeren ook die marktwerking en geven ze de ruimte om ons uit te buiten. Vervolgens luisteren wij, boeren, naar de periferie, adviseurs van banken adviesburo's etc. etc., die ons gaan vertellen hoe we moeten handelen....dit totaalconcept noemen we dan ONDERNEMEN!
  Ben zelf ook melkveehouder en ik lach me al jaren een deuk om deze clowneske vertoning...het heeft niets, maar dan ook niets met ondernemen te maken, eerder met een kamikaze-survival!
  Dit zal ook niet eerder veranderen, voordat de boeren daadwerkelijk ondernemers worden ...

  Heb het al eerder gezegd; verander zelf en de wereld om je heen verandert!

 • koestal

  veel boeren hebben nog onbetaalde rekeningen liggen door de lage melkprijs van afgelopen zomer !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.