Rundveehouderij

Nieuws 2948 x bekeken 14 reacties

Melkveehouders protesteren in Brussel tegen lage melkprijs

Brussel - Melkveeboeren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zijn maandag met onder meer trekkers op weg naar Brussel.

Ze gaan daar actievoeren tegen de lage melkprijzen. Vanuit Nederland sluiten zo'n vijf tot zes trekkers zich aan bij de actievoerders. Ook is een bus met ongeveer 60 Nederlandse melkveehouders op weg naar Brussel, zei een woordvoerster van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Belgische media melden dat er tegen het middaguur ongeveer 1.000 trekkers in Brussel zijn. De verwachting is dat op toegangswegen naar Brussel en in de buurt van de 'Europese wijk' grote verkeershinder ontstaat. Een colonne van zo'n 250 Duitse landbouwvoertuigen veroorzaakte maandagochtend enige verkeershinder op de A2 richting Maastricht en op de A73, zei de verkeersdienst van de ANWB. Door de traag rijdende trekkers ontstond een file op de snelweg. Rijstroken waren afgesloten om de agrariërs doorgang te verlenen. De politie begeleidde de actievoerders tot aan de Belgische grens.

De boeren zijn bang dat ze door Europese bezuinigingen minder subsidie zullen krijgen. Ze vinden dat hen het water nu al aan de lippen staat. "We protesteren tegen het Europese landbouwbeleid, dat meer rekening zou moeten houden met de kostprijs van melk. Momenteel produceren we onder de kostprijs", zegt de NMV-woordvoerster.

LTO Nederland heeft zich niet aangesloten bij het boerenprotest. De landbouworganisatie zegt dat de melkprijs de laatste tijd weer iets is gestegen en momenteel 'op een redelijk niveau' staat. Veel melkveehouders zitten niettemin krap vanwege de sterk gestegen kosten, vooral die van voer, erkent ook LTO tegenover het ANP.

Laatste reacties

 • koestal

  LTO is gauw tevreden,ondanks dat veel melkveehouders de rekeningen nauwelijks kunnen betalen ,laten ze maar even informeren bij de Rabobank

 • Peterrrs

  Zijn dit dezelfde melkveehouders die pleiten voor afschaffing van de superheffing omdat ze verwachten om concurrerend te kunnen zijn op de wereldmarkt? Of zijn dit degenen die deze strijd zonder meer gaan verliezen?

 • casecs

  ja moeten ze ook eerst maar eens gaan rekenen voordat er van die grote schuren worden gebouwd,straks als ze voor wereldmarkt prijzen moeten produceren dan gaat de prijs nog verder terug dus als je het nu al niet vol kunt houden dan straks al helemaal niet!

 • hvdm

  De LTO heeft nog nooit iets voor de boeren gedaan, je zal maar lid van deze club wezen. De LTO-leden kunnen hun rekeningen zeker wél betalen en willen geen hogere melkprijs.Wordt de melkprijs inderdaad door dit protest hoger, dan moeten de LTO-leden ook zo fair zijn en zeggen dat ze de verhoging niet willen, en het teveel uitgekeerde melkgeld terugstorten. LTO leden willen liever onder de kostprijs melken.

 • marieke1

  Sparen in goede tijden dan hoef je nu niet te lijden.

 • Sander Peters

  @hvdm, idem voor alle mensen die geen lid zijn van lto, en toch meeprofiteren van alles wat deze organisatie achter de schermen bereikt. Met hard roepen en overal tegenaan trappen bereik je niets!

 • wg

  snap er niks stallen schieten de grond uit en nog jammeren

 • Noordam2

  het is vast geweldig om in zo'n goed georganiseerde tocht mee te rijden, veel aandacht en je voelt je vast een hele Piet
  leuk om te doen maar 100% zeker geen resultaat
  wat dat betreft kun je beter thuis blijven en zorgen dat je daar een levensvatbaar bedrijf krijgt
  het zijn ook meestal de' losers'' die aan zo'n protest meedoen

 • Zents beheer

  En weer wordt de gehele sector te kijk gezet als immer klagend en steun vragend, niet bereid om te ondernemen in een veranderende markt en daarna te handelen. En wederom wordt het imago van melk onderuit gehaald, ja gedumpt als afval in de straten van Brussel.
  Ik mag toch hopen dat dit niet weergeeft hoe de Nederlandse melkveesector er op dit moment voor staat, gezien de enorme investeringen die er nu nog plaats vinden.

 • politiek

  Aan de trekkers te zien is er weinig armoede bij de melkveehouders. Inderdaad de stallen vliegen de grond uit. Naar buiten doen ze de koeien maar niet meer. Ze gaan de koeien maar gewoon als kippetjes en varkentjes houden. Business in opdracht van de bank, voerfabriek en de (Z)LTO. Terecht dat die minder ondersteuning gaan krijgen, of niets meer. Hopenlijk gaat er bij die groep de huidige ondersteuning af zodat er geld vrij komt voor de groep melkveehouders en varkens/pluimvee bedrijven die de dieren verantwoord en duurzaam houden. Ook juist de richting die de maatschappij wil. Juist in het buitenland is er ook veel meer sturing om met die subsidies verantwoorde en duurzame producten te krijgen van vlees,melk en eieren. Opmerkelijk is ook dat supermarkten veel Nederlandse producten al niet meer in de schappen leggen ! .Gewoon bulk. Niet duurzaam voldoende. Veel beter kan Brussel als men sturing wil geven aan landbouw die gelden benutten voor verantwoorde en duurzame landbouw. En subsidies tot meer als 150.000 euro per bedrijf per jaar naar die grotere bedrijven is ook wel erg overdreven.

 • Bison

  Die trekkers zullen wel geleased en die stallen op afbetaling wezen Politiek

 • ...............

  Volgens mij gaat het om de regulering van de produktie. eens soort qoutum dus!

 • Snel

  stelletje zeurpieten,net als eerder geschreven aan de mechanisatie te zien is er nog voldoende vlees op de botten.

 • Mozes

  Gisteravond zag ik het op het journaal. Ronduit beschamend. Zeer slecht voor het aanzien van de melkveehouderij.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.