Rundveehouderij

Nieuws 805 x bekeken

Melkproductie Nieuw-Zeeland daalt licht

Auckland – De melkproductie in Nieuw-Zeeland laat in 2013 voor de eerste keer in vijf jaar een daling zien. Dat verwacht de Amerikaanse overheid en meldt Agrimoney. Neemt de melkproductie in 2012 naar verwachting nog met 7,3 procent toe tot 20,348 miljard kilo, in 2013 verwacht men een lichte daling van 0,7 procent naar 20,196 miljard kilo.

De daling is te wijten aan de relatief ‘normale’ weersomstandigheden. In de afgelopen jaren wisten de Nieuw-Zeelandse melkveehouders te profiteren van perfecte weersomstandigheden voor de groei van gras. Dit resulteerde in 2011 tot een groei van de melkproductie met maar liefst 10,4 procent naar 18,965 ton.

Niet alleen de relatief normale weersomstandigheden laten de productie naar verwachting dalen. Ook de verwachte melkprijs in combinatie met de hoge voerprijzen maken dat veehouders minder moeite doen om de laatste liters te melken. Wel blijft het aantal Nieuw-Zeelandse boeren dat overschakelt naar het houden van melkvee toenemen, en gaat de veeverbetering door. Dit dempt de productiedaling bij de bestaande melkveebedrijven.

De Amerikanen gaan er van uit dat Nieuw-Zeeland zich ook in 2013 met name blijven richten op de productie van volmelkpoeder. Fonterra wil volgend jaar werelds grootste melkpoederfabriek op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland in gebruik gaan nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.