Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Lely: businessmodel melkveehouderij achterhaald

Maassluis – Het huidige verdienmodel van de melkveehouderij voldoet niet meer. Dat zegt topman Alexander van der Lely. “Boeren hebben een tweede inkomstenbron nodig, willen ze een rendabele bedrijfsvoering blijven houden.”

Melk blijft weliswaar een belangrijke inkomstenbron van een melkveehouder, maar onvoldoende het verdienmodel van de veehouderij op te kunnen blijven baseren. Van der Lely wil dat melkveehouders de beschikbare natuurlijke energiebronnen gaan benutten om de huidige bedrijfsvoering rendabeler te maken. Van der Lely: “Wind, zon en mest heeft de boer gratis ter beschikking. Wind- en zonne-energie zullen een veebedrijf energieneutraal gaan maken. In 2020 kan een boer ook daadwerkelijk een tweede inkomen als energieproducent gaan krijgen. Mest is nu nog een kostenpost, maar een product dat we willen gaan verwaarden.”

Van der Lely voorspelt echter dat de melkprijs steeds grilliger wordt en daarom een te onzekere factor om als boer alleen van afhankelijk te zijn. “Enerzijds groeit de behoefte aan melk als gevolg van groeiende bevolking en veranderend eetpatroon. Anderzijds zien wij dat het kostenpatroon van de veehouder en dan met name zijn voerkosten, door schaarste ook toeneemt. Door het wegvallen van het melkquotum, zullen de melkprijzen meer fluctueren in de toekomst”, verklaart Van der Lely. De marges in de veehouderij komen daardoor onder druk te staan door de toenemende voerkosten. Daarom is volgens de machinefabrikant een tweede inkomstenbron nodig. “Het huidige businessmodel van een gemiddeld melkveebedrijf voldoet in de toekomst niet meer”, stelt hij in een vraaggesprek met Boerderij.

Van der Lely maakt zich ook zorgen over de continuïteit van het familiebedrijf. In Nederland zal het familiebedrijf de standaard blijven. In de VS is de beschikbaarheid van arbeid het grootste risico. Ook in Oost-Europa speelt de beschikbaarheid van arbeid een rol. In de Verenigde Staten ziet hij meer investeerders van buiten de sector instappen in veehouderijbedrijven. Ook in Nieuw-Zeeland is deze ontwikkeling gaande, aldus Van der Lely. De boer is dan niet meer de eigenaar van de boerderij.

Lees het hele interview met Alexander van der Lely in weekblad Boerderij van aanstaande dinsdag

Laatste reacties

 • bertes

  dus de prijzen die de boeren verdienen zijn dan zo laag. dat ie gratis werkt. en alleen verdient aan groene energie. dus de stallen leeg zetten dan maar,
  de handel maakt die prijs. dat de boer zijn geld verdiend met andere zaken.

 • Sjaak

  Tssss...., van der Lely vertelt niks nieuws!

  Het verdienmodel is al jaren achterhaald, ondanks de schijnbaar nutteloze schaalvergroting.
  Feit is wel, dat de aanverwante sectoren, toeleveranciers, verwerkers en ja, ook machinebouw, er goed aan verdiend hebben!
  Waarschijnlijk raakt hun verdienmodel ook achterhaald, de melkveehouderij is nagenoeg uitgemolken, en moeten er nieuwe 'melkkoeien' ontwikkeld worden...

  Als de toekomstige bedrijfsstructuur zich dan ook nog dusdanig ontwikkeld, dat er geen boer meer eigenaar is, zal het idd. niet meevallen om nog een ambitieuze melkveehouderij over te houden, ondanks een tweede inkomstenbron...

 • drientje

  Als Alexander van der Lely geen andere oplossing heeft voor zijn klanten, dan geeft hij ook ondubbelzinnig aan hoe hij de klanten letterlijk heeft uitgemolken.

 • jan1

  Als er uit een normaal bedrijf geen inkomen meer kunnen halen dan moeten we stoppen met het produceren van voedsel. Men gaat er nu al vanuit dat een boer die 8 ton melk produceert dit voor de hobby doet en dat moeders de vrouw voor het inkomen moet zorgen. Te gek voor woorden.

 • Herbert

  Ja geef maar af op van der Lely, maar denk ff na. Als je energie leverd op het net beur je nu al bijna 20% van je melkprijs.........

 • John*

  Misschien weer gewoon de handen uit de mouwen op de melkveebedrijven. weer tweemaal daags in de melkstal melken, zelf voer aanschuiven en de roosters tijdens het melken schuiven. met de voeren met een krabbak, Alles wat bespaard wordt met apparatuur van lely gaat van het eigen arbeidsinkomen en je schiet er dus niets mee op.

 • Noordam2

  probeert een man met veel kennis en visie de sector aan het denken te zetten zijn de meeste reacties natuurlijk weer negatief
  het zit bij veel boeren in de genen lijkt het wel
  ga eens positief denken mannen, er gaat een wereld voor je open !!!!!!!!

 • Mels

  Van der Lely praat mij na,de apekop,volgens mij hebben wij dit hier gezamelijk al eens besproken.Het melken van koeien wordt straks nog noodzaak om wat te kunnen verdienen omdat ze nodig zijn om mest te produceren.Pas maar op straks is melk een afvalproduct.....

 • noor

  Heeft lely niet net een aandeel genomen in windmolens? praten voor eigen parochie!!!!!!!

 • John*

  Mels, de melkveehouderij heeft nogal een een gesloten kringloop, alle mest die wordt geproduceerd is nodig voor eigen ruwvoer voorziening!. De kunst is om met de aanvoer van bijproducten en krachtvoer de mineralen aan de te voeren die via de melk afgevoerd zijn. Naast de investering in automatische apparatuur is er ook de nodige investering nodig in grond, vee en helaas quatum. Door te automatiseren gaat de verwerkingscapaiteit omhoog en zal er ook meer te melken moeten zijn. Van der lely staat dus vooraan bij het intensieveren van de melkveehouderij!

 • Mels

  John,je hebt niet met een leek te maken hoor,maar iemand uit vermoedelijk eenzelfde nest als jij,lees nog eens tussen de regels door en betrek opmerkingen over zuivelgebruik enz erbij,dan pak je zo de cynische boodschap.

 • John*

  zuivel industrie als mestproducent???

 • drientje

  John, kijk eens wat om je heen. Hoeveel uitbreidingen zijn niet grondloos.
  Jouw verhaal gaat gewoon niet op.

 • joannes

  Heeft het niet gewoon met productiviteit te maken? De grond is productiever met hoogproductieve melkkoeien, die weer efficiënter gevoerd en gemolken kunnen worden tav arbeid wanneer de lelyproducten worden ingezet. Daarmee gaat de kapitaalbehoefte omhoog wat geen probleem is wanneer er maar voldoende productiviteit voor de arbeid en op het geinvesteerd kapitaal wordt gerealiseerd. Wanneer de opbrengstprijs lager is dan de hoogproductieve en daarmee laagste kostprijs moeten bv energy opwekking of mineralen verkoop extra opbrengsten genereren. Waarvoor natuurlijk Lely weer een ¨betaalbare ¨ oplossing gaat aanbieden in de toekomst.

 • kremer

  Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
  Niet voor niets is het project van mest verwerking in Noord Sleen door Lely overgenomen en word alles achter gesloten deuren onderzocht.

 • koestal

  Ja ik heb een extra inkomstenbron nodig om de rekeningen voor het onderhoud van Lelymelkrobots te kunnen betalen ,dan heeft Alexander gelijk

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.