Rundveehouderij

Nieuws

Investeerders Fonterra slaan eerste slag

Auckland - De eerste kopers van aandelen Fonterra hebben op de eerste handelsdag op de effectenbeurs NZX ruim 65 miljoen euro verdiend. Ze kochten de aandelen tegen een beginkoers van omgerekend €3,49 per stuk en verkochten voor gemiddeld €4,23.

Dit blijkt uit gegevens van de Nieuw-Zeelandse NZX-beurs. De totale waarde van het fonds is met ruim 63 miljoen euro gestegen van 331 naar 394 miljoen euro. Het zijn vooral externe investeerders die belangstelling tonen voor aandelen Fonterra. De leden van coöperatie Fonterra tonen tot nu toe weinig belangstelling voor de handel in aandelen van hun coöperatie. Nog weinigen hebben aandelen aangekocht of verkocht op de beurs. Zelfs een van de Fonterra-directeuren uit de leden moest toegeven dat hij nog geen aandelen had verhandeld (wat in betreffende situatie wel is toegestaan).

Aangelokt door het succes van de aandelen denkt Fonterra er nu ook over kapitaalmarktlenigen uit te zitten via de beurs.

De aandelen Fonterra geven bezitters geen stemrecht binnen Fonterra, maar kritische leden en volgens, zoals het Labour-parlementslid Damian O'Connor, stellen dat Fonterra straks geen echte coöperatie meer is en te veel gefocust zal zijn op de externe aandelenbezitters.

Coöperatievoorzitter Henri van der Heyden en hoofddirecteur Theo Spierings noemen de aandelenuitgifte een succes. Volgens de eerste zal Fonterra nu over veel stabielere geldmiddelen beschikken. De bedrijfsleiding overweegt begin volgend jaar nog een aantal maatregelen te nemen om boeren ook over te halen om in aandelen Fonterra te handelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.