Rundveehouderij

Nieuws 915 x bekeken

'Import kindervoeding China steeds lastiger'

Peking - Buitenlandse zuivelbedrijven klagen dat ze steeds moeilijker zuivelproducten, zoals kindervoeding, op de Chinese markt kunnen afzetten. Dit meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De bedrijven hebben last van hoge importtarieven, hoge vergoedingen die ze aan supermarkten in China moeten betalen en van import door particulieren.

Aan de eerste twee problemen valt niet zomaar iets te doen, aan het tweede wel iets. De Nieuw-Zeelandse overheid heeft maatregelen genomen om de verzending van kindervoeding door particulieren naar China tegen te gaan. Het is volgens haar verboden voor particulieren om grote hoeveelheden voeding per post af te laten leveren.

De Nieuw-Zeelandse overheid raamt dat jaarlijks voor 150 miljoen dollar (bijna 96 miljoen euro) aan kindervoeding met de pakketpost naar China gaat. Daar wordt het product via een internetveiling (Taobao, een soort Chinese Marktplaats.nl) verkocht.

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra zegt moeite te hebben om haar producten breed op de Chinese markt weg te zetten. Ook Nederlandse bedrijven klagen over de belemmeringen. FrieslandCampina zegt desgevraagd echter dat het zich niet herkent in het geschetste beeld. De onderneming is met diverse producten actief op de Chinese markt. Handelaren melden dat Friso-producten via verschillende routes op de Chinese markt terecht komen.

Ondanks de beperkingen en ondanks het feit dat Chinese overheid met lede ogen aanziet dat de eigen consumenten massaal buitenlandse zuivel aankomen, blijft de zuivelimport groeien. In de eerste 8 maanden van dit jaar werd voor 844.000 ton zuivel ingevoerd, ofwel 28,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze import vertegenwoordigde een waarde van ruim 2,3 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.