Rundveehouderij

Nieuws 987 x bekeken

Agrifirm voegt weerstandsverhoger bij kalverkorrel

Apeldoorn - Kalveren met een hogere weerstand kunnen infecties beter de baas. Agrifirm voegt daarom sinds juli Aromabiotic Cattle toe aan de kalverkorrels Dairy Start Vitaal en Elite.

Aromabiotic Cattle bestaat uit middellange ketenvetzuren. Uit een test op het proefbedrijf van Nutrifeed bleek dat kalveren die Aromabiotic Cattle in de kalverkorrel kregen, geen last hadden van diarree en aanzienlijk minder longaandoeningen kregen. Het medicijngebruik liep met 58 procent terug, doordat de kalveren minder en korter therapie nodig hadden. Hierdoor haalden de kalveren in de negende levensweek een 12 procent hoger groei en een 10,5 procent betere voederconversie. De kalverkorrels worden vanaf de eerste dagen tot een leeftijd van veertien weken gevoerd.

Het voeren van kalverkorrel met Aromabiotic Cattle kan interessant zijn voor met name groeiende bedrijven. Uit een enquete van Agrifirm onder 740 veehouders, zowel klanten als niet-klanten, bleek dat met name groeiende bedrijven met 80 tot 200 koeien meer problemen met diarree en hoestende kalveren hebben dan kleinere of grotere bedrijven. Kalveren die in de eerste drie levensmaanden last ehbben van hoest of diarree groeien slechter. Die groeiachterstand halen ze de hele opfokperiode niet meer in, waardoor het lastig wordt een vaars op 24 maanden af te laten kalven. Blijft een dier in de eerste levensfase 100 gram per dag in groei achter, dan kost dat in de eerste lactatie 300 kg melk. het probleem van een lagere melkproductie bij dieren met een groeiachterstand is niet op te lossend oor een hogere afkalfleeftijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.