Rundveehouderij

Nieuws 24 reacties

Geen teatsealers in onderzoek

Doetinchem - In het onderzoek naar selectief droogzetten dat afgelopen woensdag is gepresenteerd, is gebruik van teatsealers in de droogstand niet meegenomen. Onderzocht werd het effect van droogzetten van laagcelgetalkoeien met antibiotica ten opzichte van helemaal geen behandeling. Het blijkt dat zonder behandeling er een 1,7 keer hoger kans is op klinische mastitis. In de lactatie is dat 1,5 keer, maar in de droogstand heeft een onbeschermde koe 3,7 keer meer kans op een klinische mastitis.

In de praktijk maakt een flink deel van de veehouders gebruik van OrbeSeal (teatsealer). Sommigen doen dat in combinatie met gebruik van antibiotica, de zogenoemde dubbeltherapie. Anderen gebruiken ook alleen de teatsealer.

Otlis Sampimon, uiergezondheidsdeskundige bij Pfizer Animal Health: “Wij adviseren dubbeltherapie en alleen voor koeien met een laag celgetal die in de lactatie geen mastitis hebben gehad en onder 100.0000 cellen zitten alleen OrbeSeal. Dan doe je al aan antibioticavermindering want dubbeltherapie vermindert het aantal gevallen van klinische mastitis in de volgende lactatie en hoeft er dus minder antibiotica ingezet te worden in de lacterende periode.”

 

Omdat de proef aantoont dat onbeschermde koeien in de droogstand 3,7 keer zoveel kans hebben op klinische mastitis lijkt het zeker zinvol om OrbeSeal te gebruiken in de droogstand. Want een klinische mastitis in de droogstand is vaak veel ernstiger dan een klinische mastitis in de lactatie. “De kans dat je een koe door mastitis in de droogstand ook echt verliest is groot”, stelt Sampimon. “Een teatsealer geeft de koe de hele droogstand, ook aan het eind als de koe begint met opuieren, bescherming tegen infecties van buiten af.”

Laatste reacties

 • BioBoerNelis

  Oké, iets minder flutonderzoek dan. Maar nog steeds heel eenzijdig. Er zijn meer manieren van droogzetten dan het gebruik van antibiotica en teatsealers. In de praktijk blijken deze minstens zo goed te werken. Alleen niemand durft hier onderzoek naar te doen. Iedere dierenarts en onderzoeker loopt nl aan de leiband van de antibioticafabrikant. Waarom zou je antibiotica gebruiken als het niet nodig is?

 • beeldman
  Panellid

  Nou, Oudshoorn, en over welke manieren zijn dat dan?

 • politiek

  Onduidelijk is wie dit onderzoek heeft gedaan. Als dat gebeurd door de verkopers van droogzetters tot en met het dubbelgebruik toe om er ook nog maar antibiotica bij te spuiten/geven ! dan weet ik de uitkomst voor het onderzoek al wel. Pure bussnes. Omzet halen bij de verkopers van die droogzetters en antibiotica. Euro,s verdienen. De verantwoording van (dubbel)gebruik van deze droogzetters en antibiotica ligt immers bij bewuste veehouder. Daar hebben die verkopers geen boodschap aan. Ook niet aan de gevaren t.o.v. ESBL naar de humane sector. Onduidelijk is of er in onderzoek ook is meegenomen om middels voeding naar de koe , een periode minder hoogwaardig en melkstimulerend voer te geven. Van nature zal de koe minder melk geven en minder belasting hebben i.v.m. ( klinische)mastites. Als onderzoek wat je kunt bereiken met aangepaste voeding in de laatste periode voor droogstandperiode koe nog niet gebeurd is ? Is de melkveehouderij als sector dan nog wel verantwoord bezig ?

 • leo,s vriend

  politiek,van de eerste tot de laatste zin van je betoog: onzin.
  Verdiep je eens in de materie en laat je informeren.

 • politiek

  Beste mts.menkhorst1. Zou u mij kunnen verwijzen naar het onderzoek wat mogelijk wel/niet gedaan is. Ik zal er me in laten informeren als u die verwijzing geeft.

 • Bison

  Ed, vroeger molken wij koeien die droog moesten een keer per dag voor een paar dagen en dan twee keer eens per twee dagen en dan niet meer,nooit een droogzetter gebruikt.
  Ik heb zover ik me kan herinneren bij ons nooit geen mastitus in een droge koe gezien.

 • Bison

  bovenstaand is eigenlijk aan beeldman gericht

 • leo,s vriend

  politiek, 7 nov: 1,7 keer meer kans op mastitis ....etc. en een uitgebreid artikel in Veeteelt
  Tevens honderdduizenden ervaringen van alle melkveehouders in Europa en omstreken.
  Ofwel praktijkkennis,iets wat jij ontbeert

 • politiek

  Beste mts.menkhorst1.Dank voor uw reactie. Hopenlijk is het artikel in Veeteelt geen reclame artikel voor droogzetters en antibiotica en het dubbelgebruik. Dit i.v.m. gevaar ESBL voor de humane sector. Ik zal er nog inhoudelijk op reageren.

 • BioBoerNelis

  @Beeldman, zie mijn reactie op het artikel van 7 november: 1,7 keer meer kans op mastitis. Net wat Bison zegt eigenlijk: vroeger kon het ook zonder droogzetter en ab. Je voeding aanpassen en de koe gaan 'vermalen' (dus de koe om de 2 tot 5 melkmalen meemelken ipv iedere keer).
  Waarom word er dan zoveel ab gebruikt bij het droogzetten alsook bij het behandelen van mastitis?
  a. omdat het 'lekker makkelijk' is
  b. omdat de dierenarts zegt dat dat hoort
  Zelfs teatsealers zijn m.i. overbodig. Als je de ab druk bij een melkkoe terug brengt naar 0 gaat het dier zelf een seal in de speenpunt vormen.

 • Mels

  Benaderen de melkveehouders het probleem dus niet vanuit de verkeerde hoek,het is natuurlijk niet voor een ieder weggelegd om het helemaal zonder te redden maar als de start van de aanpak gebaseerd is op 0 ab dan zijn we op de betere weg dan andersom.

 • leo,s vriend

  Oudshoorn, Je laatste zin is onzin,Koeien vormen tegenwoordig lang niet allemaal meet een 'prop' Daarom is de teatsealer zo nuttig.
  Vroeger was niet alles beter,als ik verhalen van oude boeren hoor spreken ze vaak over mastitisdrama,s maar omdat de melk amper gecontroleerd werd was dat qua levering niet zo,n probleem.....
  Vroeger verongelukten mensen niet met de auto omdat er geen auto,s waren.
  Is nog geen reden om auto,s nu maar te verbieden.

 • BioBoerNelis

  Beste Menkhorst, als we bij 'de koeien van tegenwoordig' spreken over koeien die consequent met antibiotica behandeld worden, vind ik het niet zo gek dat die prop niet meer gevormd word... Mijn ervaring is na 3 jaar bijna, en 2 jaar helemaal ab vrij, dat die prop bij vrijwel alle koeien gevormd word.
  Wanneer tijdens het begin van de droogstand niet goed op het rantsoen gelet word, wil de prop een enkele keer verdwijnen wanneer de melkproductie toch weer terug komt.

  Wat ik niet begrijp: waarom is iedereen zo bang om te minderen of zelfs te stoppen met antibiotica? Je kunt het er mee eens of oneens mee zijn, maar de druk uit de samenleving om te minderen met antibiotica word steeds groter. Waarop proberen we als melkveehouders zelf niet om tot een sterkere antibioticareductie te komen dan we nu doen. Als het nu uit de hand loopt hebben we nog antibiotica die we mogen gebruiken.
  Als steeds meer antibiotica zometeen simpelweg verboden worden om te gebruiken in de veehouderij word je vanzelf gedwongen. Als je nu aan het werk gaat, kun je je veestapel (en jezelf!) laten wennen. De weerstand van onze koeien moet weer om hoog. Met behulp van een juist management en eventueel ondersteunende medicatie (zonder ab) moeten we daar wel kunnen komen volgens mij. Het duurt even voordat je veestapel op orde is, niet alle koeien zullen dat ook vol kunnen houden, maar het is mogelijk.

 • BioBoerNelis

  Wat die auto's betreft: als je met een auto op het fietspad gaat rijden, vraag je op ongelukken... Antibiotica zijn uitgevonden voor gebruik in de humane sector. Dat ze toevallig in de veehouderij ook goed werkten heeft ons jaren veel winst en voordeel opgeleverd. Nu word het tijd dat we weer met onze auto van het fietspad gaan.

 • leo,s vriend

  Oudshoorn,Wij zijn absoluut niet bang om te stoppen of te minderen met ab,
  ben er al jaren mee bezig en lukt vrij goed MAAR: momenteel slaat het totaal door,we zijn bijna zover dat je simpel te genezen koeien maar dood moeten laten spuiten of een hoogcelgetalkoe maar moet laten slachten omdat er geen ab meer mag worden gebruikt.Uit oogpunt van dierenwelzijn is het totaal inhumaan om simpel te behandelen aandoeningen niet meer te MOGEN behandelen.DAAR gaat het me om.
  AB is niet uitgevonden VOOR de humane sector,ab is uitgevonden en we moeten het op een verantwoorde manier gebruiken OOK voor dieren.
  En 2 jaar ab vrij is fantastisch voor jouw maar ik kom ook bedrijven tegen die er trots op zijn om ab vrij te zijn maar waar ik me als veehouder DIEP voor schaam en waar wd maar niet moet gaan kijken........

 • Mozes

  Dat AB-vrij zijn geloof ik geen barst van. Wat doe je met een koe met een dikke hak? Als je een vaars hebt die bij het afkalven ingescheurd is en een ontsteking in de geboorteweg heeft wat doe je dan als je AB-vrij bent?
  Een koe met een acute baarmoederontsteking? Een koe met een kroonrandontsteking? Een koe na een lebmaagoperatie of een keizersnede?
  Ik had laats een koe met een ontsteking op de rug bij de rugwervel. Ze kon moeilijk lopen omdat de zenuwen al beknelt werden en had veel pijn. Op advies van de dierenarts Amphoprim gespoten. Na enkele dagen was de pijn weg en liep ze ook weer vlot. Daarna brak het abces door en kon de troep eruit. Als je geen AB gebruikt hoe behandel je dit dan?

 • Mozes

  Moet ik geloven dat de aandoeningen die ik in reactie #16 genoemd heb op het bedrijf van c.oudshoorn1 nooit een keer voorkomen?

 • BioBoerNelis

  Mozes, maak je maar niet ongerust, bij mij komt er ook wel eens wat voor. Tegenwoordig heb je heel goede alternatieven die je kunt gebruiken bij allerhande ontstekingen en na operaties e.d. Ff afkloppen, we hebben gelukkig weinig operaties, maar wanneer er zuiver gewerkt word en je met deze alternatieve middelen er bovenop zit gaat het perfect! Kalf met navelbreuk geopereerd 5 dagen gespoten met Pyrogenium. Super verlopen! Ander geval: op nageboorte blijven staan. 'eco' nageboortepil er op en 3 dagen met Pyrogenium gespoten. nageboorte kwam er netjes af, koe schoonde mooi op.
  Toegegeven: na de eerste keer opereren vond ik het best eng om het zonder ab te doen. Maar je moet gewoon op blijven letten, je dier goed verzorgen en je verstand blijven gebruiken. Maar dat is bij ieder ziek dier.
  @Menkhorst: Ik ben het helemaal met je eens. Je kunt niet van het ene op het andere moment alles veranderen. Als je bovendien als veehouder het niet gebruiken van ab als excuus gebruikt om dan maar niets te doen.. shame on you! Diergezondheid staat voor op. Gelukkig kijkt de dierenarts bij ons gewoon over de schouder mee. Al verschillen we nogal eens over het wel of niet gebruiken van ab.. :)

 • BioBoerNelis

  nog even @ Menkorst. Aandoeningen, ook simpele, mag je gewoon behandelen hoor! ik vind dat je die MOET behandelen. Maar niemand gaat mij vertellen dat ik antibiotica MOET gebruiken. Als ik met een ander middel hetzelfde resultaat boek, waarom zou dat dan niet mogen?

 • leo,s vriend

  Oudshoorn, Ik dwing niemand en heb alle respect voor jouw manier van werken als je daar goede resultaten mee haalt.Mijn probleem is dat op dit moment in onze samenleving en op dit forum ab gebruik zo ongeveer verketterd wordt.
  Ik heb helaas te veel mensonterende toestanden gezien bij bedrijven die 'trots'waren op hun ab vrij zijn.Daarom kan ik mij kwaad maken.

 • politiek

  Beste mts.menkhorst1. Ik heb mensonterende toestanden gezien en meegemaakt in ziekenhuis. ( MRSA en ESBL) Echter zonder meer behoort het mogelijk te blijven dat op melkveebedrijven behandeling van individuele koe mogelijk is. Mijn inziens kan dat ook nog steeds , ook met de huidige regelgevingen. Wel aan regelgeving houden. Mistoestanden zoals u aangeefd is niet goed voor dier en imago sector. Zonder meer ligt verantwoording bij bewuste veehouder. Echter vooral al die preventieve behandelingen momenteel met antibiotica in de rundveehouderij.? b.v.die dubbele behandelingen met droogzetters, incl. antibiotica dus. Het geven van die antibioticamelk aan kalveren ? DE ESBL gevaren voor de humane sector is zeer beslist ook een verantwoording voor de rundveehouderij.

 • Mozes

  c.oudshoorn1, u hebt mij nog niet uitgelegd hoe u de aandoeningen die ik in #16 genoemd heb behandelt.
  De door u genoemde Pyrogenium heeft alleen een ondersteunend effect in het aller eerste begin van een infectie. Vooral bij mastitis. Pyrogenium activeert de afweer, maar een infectie activeert ook de afweer. Als een infectie nog maar net bestaat en de afweer nog niet voldoende geactiveerd is kan door Pyrogenium de afweer sneller geactiveerd worden. Dit kan er SOMS toe leiden dat de afweer de infectie kan overwinnen. Als een infectie langer dan 1 dag bestaat heeft Pyrogenium geen effect meer.
  Hoe behandelt u de infectie dan?

 • BioBoerNelis

  Beste Mozes, zoals je al zegt, als je er snel bij bent kun je het afweersysteem activeren. Dat is in eerste plaats ons doel. Het is algemeen bekend dat antibioticum het afweersysteem vertraagd of soms zelfs plat legt. bij een dier dat consequent met ab is behandeld, zal het dus niet werken om in eens op de alternatieve manier te behandelen. Op middelen als Pyrogenium reageert het lichaam van het dier veel sterker dan op een infectie die soms als lichaamseigen gezien gaat worden. Dit geldt vooral bij dieren die om een of andere reden een verminderde weerstand hebben.
  Bij uierontsteking is het een ingewikkelder verhaal. Dan zul je zelf aan het werk moeten. Dieren die na de melkcontrole hoog in de cel blijken behandelen we met uierbalsem, uiermint en evt spuiten we hen ook een aantal dagen met pyrogenium. Ook dieren waarbij de geleidbaarheid in de melk plotseling sterk op loopt behandelen we op deze manier. Wanneer er sprake is van acute mastitis houden we het bovenstaande vol en zetten we na het melken de koe een uurtje of 3 vast en melken we het dier een aantal keer in het uur uit. Aan het einde van deze 3 uur behandelen we de zieke kwartieren met mamicurine. een injector met diverse kruidenpreparaten er in. Ik geef het toe, het is een beetje bewerkelijk, maar na een dag zie je al direct verbetering terwijl dit met antibiotica nog wel eens tegen viel. Als het dier pijnlijk is aan de uier met uitmelken krijgt het bovendien een pijnstiller.

 • Willem1962

  Mooi om te zien dat oudshoord, MTS en mozes op een normale manier met elkaar in discussie zijn. politiek kan alleen dingen herhalen merk ik, zoals zijn zinnetje ' ESBL gevaren voor de humane sector blablabla.
  ESBL word nergens genoemd in het artikel maar politiek moet dit naar voren halen. Ik vraag mij af, weet hij/zij (is politiek misschien een vrouw???????) eigenlijk wel waar de afkorting ESBL voor staat? Of is dit ook weer een kreet die zij overgenomen heeft uit een artikel en weer de klok heeft horen luiden maar absoluut niet weet waar de klepel hangt?
  Ik vraag mij af of politiek eigenlijk wel ervaring heeft in de veehouderij sector of gewoon tegen deze sector aan loopt te trappen omdat het wel zo lekker veilig is op internet waar zij de mensen niet in het gezicht hoeft te kijken bij het konstante onzinnige gedram wat er uit haar mond komt.
  Ga plaatjes knippen uit de reklame blaadjes die je via de post in huis krijgt en plak ze in je verlanglijstje voor Sinterklaas in plaats van nonsens uit te kramen.
  Maar mijn advies zal wel weer opzij gelegd worden vermoed ik zo.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.