Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

50 miljoen euro schade exporteurs fokvee

Zoetermeer - De exporteurs van fokvaarzen vanuit Nederland lijden dit jaar vanwege exportbeperkingen een schade van minstens 50 miljoen euro. Dat zegt Reinoud van Gent, directeur exportorganisatie Veepro. Het Schmallenberg-virus is de grote boosdoener. Van Gent spreekt van een dramatische ontwikkeling. De laatste twee maanden van dit jaar lijken hier weinig verandering meer in te brengen.

Vooral het gemis van Rusland en Turkije als grote afnemers doet de sector pijn. Beide landen lijken de grenzen niet op korte termijn te willen openen voor Nederlands fokvee, al blijven ontwikkelingen in genoemde landen onvoorspelbaar. Desondanks lijkt Turkije volgens Van Gent eerder de grenzen te gaan openen dan Rusland. Rusland was al langere tijd een belangrijke exportmarkt, terwijl Turkije slechts kortstondig zijn grenzen heeft geopend.

Duidelijk is dat het Schmallenberg-virus de exporteurs voorlopig nog parten blijft spelen. Een aantal landen is er nog niet gerust op dat het virus geen kwaad zou kunnen. Wel vinden de vaarzen hun weg naar bestemmingen binnen de EU en in Noord-Afrika. Los van de exportbeperkingen merken exporteurs volgens Van Gent ook dat de vraag, vanwege de economische crisis, wat is afgenomen.

De daling van het aantal geëxporteerde vaarzen is goed zichtbaar in de cijfers van veeverbeteringsjaar 2011-2012 (1 september tot en met 31 augustus). Het totaal aantal aangevraagde exportcertificaten lag in het afgelopen seizoen op 23.007. Een jaar eerder ging het nog om 42.800 exportcertificaten. In seizoen 2009-2010 lag het aantal exportcertificaten op 31.647.

Ondanks de tegenslagen verwacht Van Gent voor 2013 herstel. Steeds meer landen krijgen zelf met het Schmallenberg-virus te maken. Hij verwacht dat daardoor steeds meer exportbeperkingen gaan verdwijnen. Wat betreft aantallen denkt hij aan ongeveer 30.000 stuks, een seizoen als in 2009-2010.

Laatste reacties

  • koestal

    jammer voor de exporteurs

  • info48

    Naar ik verneem uit de sector is niet enkel Smallenberg virus de beperking maar veel erger is de bureaucratische, procedures en houding van enkele ambtenaren op het ministerie.
    De bij enkele uitgesproken ''anti export' houding richt door de jaren heen een veel grotere schade aan voor de Nederlandse veehouderij dan Smallenberg.
    Triest!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.