Rundveehouderij

Nieuws

Euro erbij voor DOC-leden

Hoogeveen - De leden van DOC Kaas ontvangen over de maand november een voorschot dat een euro hoger ligt dan dat van oktober. Een veehouder met een jaarleverantie van 800.000 kilo ontvangt €34,78 per 100 kilo.Dit is de melkprijs exclusief btw en na aftrek van 7 cent PZ-heffing.

Vorige maand bedroeg dit voorschot €33,79. Tot en met november ontvangen de DOC-leden een gemiddelde melkprijs van €32,74. Een vergelijkbaar lid van FrieslandCampina ontving tot en met november €33,59, ofwel 85 cent per 100 kilo meer.

Voor vet betaalt DOC over november een prijs van €3,29 per kilo, voor eiwit is dat €6,58 per kilo. De verhoging is met name mogelijk dankzij de verder gestegen kaasprijs. Ook voor vet zijn de prijzen gestegen, voor weipoeder zijn de prijzen grotendeels onveranderd.

Tegelijk met de voorschotprijs maakt DOC Kaas ook bekend dat de ledenraad de komende tijd toe zal werken naar een scheiding tussen coöperatie en onderneming. Dit is een van de uitkomsten van de ledenraadpleging in de afgelopen weken. Voor een wijziging van de statuten op het punt van de zeggenschap waren de leden niet te porren, zo bleek. Dat was volgens directeur Jannes Oosterveld al na twee rayonvergaderingen duidelijk. Voor het doorvoeren van een scheiding tussen coöperatie en onderneming moeten op een later moment de statuten wel worden aangepast. Mogelijk valt daar in voorjaarsbijeenkomsten een besluit over.

Of registreer je om te kunnen reageren.