Rundveehouderij

Nieuws 2267 x bekeken 5 reacties

Cono verlaagt Caring Dairy-premie na verzet

West-Beemster - Zuivelcoöperatie Cono verlaagt de premie voor het Caring Dairy-plus programma na verzet van een groep Noord-Hollandse leden. De premie gaat van een geplande 0,50 naar 0,25 cent per liter, vertelt directeur Eric Hulst.

Reden is dat de leden die moeite hebben met het Caring Dairy-plus programma zich daardoor minder gedrongen voelen om toch mee te doen. Door de kleiner dan beoogde verhoging is de financiële druk minder groot.

Het verzet tegen extra Caring Dairy-eisen bleek op een bijeenkomt op 9 november, die was aangevraagd door ruim 50 Noord-Hollandse leden. Zij vinden dat ze zo langzamerhand veel te veel moeten registreren en verantwoorden. Hulst begrijpt dat gevoel, maar stelt daar tegenover "dat Cono 14 jaar lang de hoogste melkprijs van Nederland heeft uitbetaald. Dat komt niet aanwaaien. We moeten daar een voortdurende inspanning voor leveren."

De opzet van het plus-programma is dat Cono als eerste zuivelonderneming laat zien hoe duurzaam haar boeren precies zijn, stelt manager Catharinus Wierda. Onder meer door per 2014 geen 3e generatie antibiotica meer te gebruiken, per 2015 fosfaatkunstmest te laten staan en goede welzijnsscores te bereiken met het Koekompas.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Duurzaam boeren betekent toch ook je gronden op maat bemesten? Het is dan toch geen duurzame situatie als je eenzijdig de fosfaatbemesting op nul stelt? Hier begrijpt deze achterhoeker niets meer van. Meten is weten. En je oren laten hangen naar een klein groepje opstandigen dat is meestal het begin van het einde.

 • ghlegebeke

  Erik Hulst en Medewerkers
  de Groeten.

 • politiek

  Diep triest is het als er nog steeds derde generatie antibiotica gebruikt wordt op melkveebedrijven. Uiteraard, dan kan je met een groepje melkveehouders in het verzet komen dat je minder toeslag krijgt voor levering melk van slechts een halve cent voor die derde generatie-antibioticamelk. Mijn inziens moet er een leveringsverbod melk komen voor bewuste boeren. Te beginnen met die 50 antibitca melkveehouders die te lui zijn om een aministratie bij te houden en verantwoording willen afleggen voor gezond en veilig melk. Niet alleen brengen ze de consument in gevaar door die houding maar ook de gehele imago van de sector melkveehouderij. Hopenlijk geven die een passende reactie aan die criminelen met die derde generatie antibioticamelk..

 • Koeienboer

  Politiek, je kletst weer uit je nek. Er bestaat geen antibiotica melk die in de fabriek komt. Alle melk wordt gecontroleerd. Ons imago komt alleen maar in gevaar door mensen die willens en wetens (alhoewel ik dat laatste bij jou soms betwijfel) met leugens over ons boeren de grote massa proberen te sturen.

  Ps, wat zijn antibitca boeren? Net zoiets als long artsen?

 • Mozes

  Antibitca boeren zijn boeren met een kunstgebit die dit echter niet meer dragen en dus tandloos door het leven gaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.