Rundveehouderij

Nieuws 1236 x bekeken 3 reacties

Chinese interesse alarmeert Fonterra-leden

Auckland - De grote belangstelling voor het nieuwe aandeelhoudersfonds van Fonterra maakt de directie van het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern blij, maar dat de belangstelling ook komt van het Chinese staats-investeringsfonds CIC, geeft veel leden buikpijn.

Dit blijkt uit reacties van Nieuw-Zeelandse melkveehouders in de media. Veel melkveehouders zien in de Chinese belangstelling een bevestiging van hun vrees dat het plan voor 'trade among farmers' (TAF) hoe dan ook zal leiden tot het uit handen geven van de zeggenschap over 'hun' coöperatie. Helemaal gevoelig ligt dan het voorstel van bestuur en directie om het aantal directiezetels voor boeren te verkleinen ten gunste van directiezetels voor mensen van buitenaf. Het jongste voorstel is om het aantal directiezetels voor boeren te beperken van negen naar acht en het aantal zetels voor niet-boeren te verhogen van vier naar vijf.

Willy Leferink, voorzitter van de melkveehouderij-tak van boerenbond Federated Farmers, is niet verbaasd over de Chinese interesse voor Fonterra. Volgens hem is dit een voorspelbaar gevolg van het TAF-plan, dat buitenstaanders de gelegenheid geeft om geld te investeren. Daarbij is het bekend dat Chinese staatsfondsen vrijwel altijd interesse hebben als zich gelegenheden voordoen om grip te krijgen op grondstoffen, stellen anderen.

Veel boeren menen dat het nu nog belangrijker is om 100 procent controle over hun coöperatie te houden. Bij een deel van hen gaan ook stemmen op om het aandeel van externe investeerders in de waarde van Fonterra te beperken van 25 naar hooguit 20 procent, alles om het bedrijf uit handen van anderen te houden.

Laatste reacties

  • agratax2

    Zie weer een verschil in inzicht tussen boeren leveranciers van een Grote coöperatie en hun directie. De een wil grip houden op zijn product en de verwerking / marketing en de ander wil domweg groeien ten koste van alles. Wie wint deze strijd??

  • vraagteken

    Agratax, vast die met het meeste geld.

  • agratax2

    BoerMaark dat hoeft niet, de sterkste wint en dat zouden de boeren kunnen zijn als zij hun poot stijf houden en nu eens niet gaan voor de korte termijn winst maar voor economische duurzaamheid. De Chinezen moeten eten en hebben klimatologisch niet de kans om zelfvoorzienend te worden, daarnaast vervuilen ze nog steeds op grote schaal de rivieren, hun irrigatie water. Als deze vervuiling geen halt wordt toegeroepen zou hun grondwater hier wel eens achter aan kunnen gaan. Is dit niet een pracht vooruitzicht om voedsel leverancier te worden van dit grote volk in plaats van grondstoffen leverancier. Het verschil zal duidelijk zijn voedsel = grondstof + toegevoegde waarde (arbeid) dus voor de grondstof bezitter interessanter dan grondstof verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.