Rundveehouderij

Nieuws 2016 x bekeken 1 reactie

CRV in samenwerking voor tropische koe

Sertãozinho - Rundveeverbeteringsorganisatie CRV bundelt de krachten met Pfizer Animal Health en het Braziliaanse onderzoekscentrum Embrapa Gado de Leite. Samen willen zij melkveerassen kweken die optimaal presteren in tropische gebieden. Naast een goede melkproductie is daarvoor ook resistentie nodig tegen hittestress en parasieten.

De drie partijen mikken samen op de genetische verbetering van de tropische melkveerassen gir leiteiro, girolando en guzerá in Brazilië. Zij krijgen ook de steun van de Braziliaanse stamboekorganisaties van die drie rassen. Door deze samenwerking wordt het onder andere mogelijk om binnen deze rassen de genetische profielen van meer dan 20.000 dieren te analyseren.

CRV, Pfizer en Embrapa ontwikkelen methoden, zoals genomische fokwaardeschatting, die nodig zijn om het genetisch potentieel voor belangrijke eigenschappen binnen de rassen beter te identificeren en te benutten. Tot die belangrijke eigenschappen horen onder meer: melkproductie, resistentie tegen parasieten en resistentie tegen hittestress. Vooruitgang op deze kenmerken is van grote waarde voor veehouders in tropische gebieden.

Volgens Vladimir Walk, directeur van het Braziliaanse CRV Lagoa, is de verbetering van tropische melkveerassen niet alleen voor Brazilië belangrijk, maar ook voor andere gebieden die nood hebben aan koeien die optimaal kunnen functioneren onder tropische omstandigheden. Daarbij wordt gedacht aan Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

Eén reactie

  • NoordHollander

    gewoon de beste exemplaren van t ras vermeerderen nieuwe concepten zijn gebakken lucht experimenten

Of registreer je om te kunnen reageren.