Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Boete voor toediening anabole steroïden

Den Haag - Het Veterinair Tuchtcollege heeft straffen opgelegd aan dierenartsen die illegaal het diergeneesmiddel Nandrosol hebben toegediend.

Een dierenarts die de anabole steroïde toediende aan vleeskalveren kreeg een boete van 2.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Een andere dierenarts die het middel gaf aan een paard, werd berispt. De laatste was ook door de officier van justitie al beboet voor de overtreding.

De Algemene Inspectiedienst (nu Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) deed in 2010 onderzoek naar de verkoopcijfers van een groothandel in diergeneesmiddelen. Doel was te kijken naar onjuist en oneigenlijk gebruik van het middel Nandrosol, dat een spieropbouwende werking heeft.

Het hormoon mag niet worden gebruikt bij landbouwhuisdieren. Alleen voor toediening bij honden en katten is het middel in Nederland geregistreerd.

Een van de dierenartsen heeft de verboden groeibevorderaar toegediend aan zwakke kalveren van drie veehouders. De andere dierenarts had het middel gebruik om zes paarden te behandelen. Het veterinair tuchtcollege rekent het de dierenartsen zwaar aan dat ze middelen hebben toegediend aan dieren die (mogelijk) in de humane voedselketen terecht komen.

Eén reactie

  • politiek

    Groeibevorderaars, spierversterkers en een gangbaarder of vriendelijker woord is voerbespaarders. Met minder voer spieren ( vlees) aanmaken bij dieren. Nu gaat dit artikel over het gericht toedienen aan dieren op een bedrijf. Helderheid moet er ook nog komen het jarenlang toedienen van hormonen op duizenden bedrijven in Nederland. Vragen zijn gesteld hierin , beantwoording volgt nog mag ik hopen. ( of moet alles in de doofpot/beerput )

Of registreer je om te kunnen reageren.