Rundveehouderij

Nieuws 4776 x bekeken

Abab: koesaldo onder druk door hoge krachtvoerkosten en lagere melkproductie

Tilburg - Het koesaldo is in het derde kwartaal van 2012 met 68 eurocent per 100 kilo afgeleverde melk gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de Abab Melkveemonitor.

Deze daling wordt veroorzaakt doordat de krachtvoerkosten in het derde kwartaal met 16,5 procent zijn gestegen naar 9,6 cent per kilo melk. Het mengvoerverbruik steeg met een 0,5 kilo mengvoer per 100 kilo afgeleverde melk en de mengvoerprijs steeg in het derde kwartaal eveneens met 16 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012. De gemiddelde krachtvoerkosten van de referentiebedrijven in de eerste drie kwartalen 2012 komen daarmee op 8,71 cent per kilo melk. Het koesaldo van €23,95 per 100 kilo melk is in de eerste drie kwartalen van 2012 €4,15 per 100 kilo lager dan in de eerste drie kwartalen van 2011.

Ondanks de stijging van de mengvoerprijs wordt er meer krachtvoer gevoerd om de melkproductie te stimuleren en gehalten te verbeteren. De melkproductie blijft in de hele sector achter en ook bij de referentiebedrijven van Abab is de productie in het derde kwartaal van 2012 met 90 kilo melk per koe gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012. De eiwitarme voorjaarkuilen moeten volgens het accountantsbureau worden aangevuld met krachtvoer, en dat wordt ook gedaan om de productie zo goed mogelijk op peil te houden.

Abab signaleert dat bedrijven die technisch onder het gemiddelde draaien of de laatste jaren fors geïnvesteerd hebben het moeilijk hebben om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Een stijgende melkprijs zal naar verwachting nodig zijn om de hoge krachtvoer- en ruwvoerkosten te kunnen betalen, en leidt maar tot een heel geringe plus in extra marge.

Of registreer je om te kunnen reageren.