Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

1,7 keer meer kans op mastitis bij droogzetten zonder antibiotica

Ede – Melkkoeien die zonder antibiotica worden drooggezet lopen 1,7 keer meer kans op klinische mastitis dan koeien die met antibiotica worden drooggezet. Vooral gedurende de droogstand lopen koeien een groter risico.

Bij het afkalven, en in de eerste honderd dagen van de lactatie is er 50 procent meer kans op mastitis. Dat blijkt uit onderzoek naar het selectief  droogzetten in de melkveehouderij.

Op 97 bedrijven werden 1.657 koeien die al langdurig een laag celgetal hadden gevolgd. Bij vaarzen ging het om een celgetal lager dan 150.000, bij de koeien lager dan 250.000 cellen per milliliter. Bij het droogzetten van de koeien werden twee spenen behandeld met antibiotica, en twee spenen niet. Geconcludeerd kan worden dat door selectief droogzetten het antibioticagebruik in de melkveehouderij snel kan worden terugbracht. 60 procent van de antibiotica die in de melkveehouderij wordt gebruikt gaat in de uier. Wel staan daar meer klinische en subklinische mastitisgevallen tegenover.

Klinische mastitis rond de droogstand hangt samen met managementfactoren, maar droogzetantibiotica werkt altijd gunstig. Ook op goed gemanagede bedrijven voorkomen droogzetters mastitis. De gevolgen ten aanzien van mastitis door selectief droogzetten zijn op bedrijfsniveau te verminderen door de juiste dieren te selecteren. Het gaat dan om vaarzen met een celgetal lager dan 150.000 en oudere kalfskoeien met een celgetal van onder de 50.000. Dit laatste omdat er vooral problemen werden gesignaleerd bij de oudere koeien.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Uiergezondheidscentrum UGCN en de Gezondheidsdienst voor Dieren in opdracht van stuurgroep Abres Rund.

Laatste reacties

 • Achterland

  Flutonderzoek !!! Ik zet nu al drie jaar selectief droog, dwz de koeien met een celgetal boven de 150000 met antibiotica en koeien onder de 150000 met Orbeseal. Dus bij koeien met een laag celgetal gebruik ik wel een afdichting in de vorm van orbeseal. Een onderzoek waarbij je koeien droog gaat zetten met of zonder injectoren dan weet je het antwoord al van tevoren.

 • BioBoerNelis

  Inderdaad, 'Flutonderzoek'. maar droogzetten zonder antibiotica is wel degelijk mogelijk!!! Doen het hier met een melkveestapel van 130 koeien. Van het een op het andere moment met antibiotica bij droogzetten gestopt. Paar koeien die dat niet trokken opgeruimd. Hoe dan droogzetten: afhankelijke van de melkproductie 1 tot 5 dagen op schraal natuurhooi en water. na 2dagen uitmelken en na 5 dagen nog een keer. Daarna droogstandrantsoen van natuurkuil met aan het eind van de droogstand een beetje A-brok. Bij koeien die gevoelig blijven voor uierontsteking 5 dagen voor droogzetten beginnen met dagelijks insmeren met uierbalsem.

  Zo doen wij het :) Als je wilt doe je er je voordeel mee. Als je liever antibiotica blijft gebruiken, ook goed.

 • politiek

  Een zeer correct en transparant antwoord van c.oudshoorn1. Zonder meer is het mogelijk om koeien zonder antibiotica te kunnen ,,droogzetten,, Je moet er met voeding naar toe willen groeien of gaan dat de melkproductie behoort te stoppen op gewenste datum. Met verstand op nul en die koeien maar doorvoeren voor die geforceerde melkproductie tot data droogzetten kan natuurlijk niet ! . Vervolgens met chemische hulpmiddelen ,droogzetters dus gebruiken met derde en vierde generatie anibiotica , koeien droogzetten is barbaars .De echte slachtoffers worden middels ESBL veroorzaakt naar de humane sector. Blijkbaar deert het nog zeer veel melkveehoudes niet die slachtoffers in de humane sector ! .

 • janmdt

  Het is nu wel duidelijk
  Het doel is de resitentie tegen te gaan.
  De resitentie komt door dat koeien uierontsteking hebben en dan wordt er niet 5 tot 6 dagen behandeld met een antbiotica.Vaak stop men al als de vlokjes weg zijn.
  Vervolgens mag na 4 tot 8 dagen de melk mee (afhankelijk van het middel) maar dan zitten er altijd nog kleine hoeveelheden in de melk en daar wordt de resitentie door op gebouuwd.
  Bij koeien die droog worden gezet met een droogzetter is het middel al wel uit de melk.
  Dus om de resitentie tegen te gaan moet het antibiotica gebruik juist om hoog.
  Omdat je lang genoeg moet door behandelen.
  En verplicht droog zettten om dat dan de kans veel kleiner is dat er melk met antibiotica wordt afgeleverd en dus kans op resitentie in de humane sector.

  Door de droogzetters uit de dierdagdosering te halen is dit een stap in de goede richting.

 • a.j.bos1

  Dit is inderdaad een flutonderzoek. Als sinds de introductie van Orbeseal zet ik laagcelgetal koeien droog zonder antibiotica. Als je schoon werkt bij het inbrengen gaat dit perfect. Vorig jaar heb ik eens uitgezocht hoeveel dieren die op die manier zijn drooggezet verkeerd afkalven of een hoog celgetal hebben aan het begin van de lactatie. Dat kwam bijna niet voor. Het is wel zaak de bovengrens voor een laag celgetal niet te hoog te stellen: ik hanteer 150 bij koeien en 125 bij vaarzen. Als je van 250 uitgaat en je hebt 3 gezonde kwartieren met bijv. 50 dan is het vierde kwartier....850!! Koeien boven mijn celgetalgrens zet ik sinds een jaar dubbel droog, sindsdien is het aantal gevallen klinische mastitis sterk gedaald. Droogzetters gebruiken bij deze koeien zie ik als een investering in de levensduur van de koe, ze kalven bijna allemaal af met een celgetal bij eerste controle van onder de 150. Wel is het zaak dat de productie bij droogzetten onder de 10 kg/dag zit zodat de wiite bloedcellen infecties kunnen aanpakken en geen oude melkresten hoeven op te ruimen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.