Rundveehouderij

Nieuws 954 x bekeken

Zwitserland verwacht meer misvormde kalveren

Bern - De Zwitserse veterinaire dienst stopt met bloedonderzoek van runderen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het Schmallenberg-virus. Volgens de Zwitsers zijn inmiddels alle runderen in het land wel in aanraking geweest met het virus.

Zwitserland onderzoekt sinds het voorjaar van 2012 op antilichamen tegen het virus. Hieruit bleek dat koeien op 268 van de 274 onderzochte rundveebedrijven antilichamen hadden. Omdat zowat alle onderzochte koeien antilichamen hadden wordt er gestopt met het bloedonderzoek. De onderzochte dieren zijn niet ziek (vertonen geen diarree bijvoorbeeld), maar de Zwitserse dierenartsen verwachten wel een stijging in het aantal misvormde kalveren dat geboren gaat worden in de komende maanden.

Tot 14 oktober zijn er 90 misvormde dieren gemeld van 87 bedrijven uit 20 verschillende provincies. Het betreft 54 kalveren, 22 lammeren en 14 geitenlammeren. In twee misvormde kalveren werd het Schmallenberg-virus aangetoond. In 3 dieren werden antilichamen tegen het virus gevonden.

De uitbraak in Zwitserland is in lijn met de verwachtingen die experts hebben uitgesproken. De Efsa voorspelde eerder dit jaar dat het virus zich verder zal verspreiden door Europa, voornamelijk naar landen die vorig jaar gespaard zijn gebleven zoals Zwitserland.

Of registreer je om te kunnen reageren.