Rundveehouderij

Nieuws 982 x bekeken laatste update:30 okt 2012

Zorg kalversector over convenant gevaccineerd product

Zoetermeer - De Nederlandse veehouderij, vlees- en zuivelsectoren moeten voorzichtig zijn met het afsluiten van een convenant voor de afzet van gevaccineerde producten met alleen de Nederlandse supermarkten.

Pas als acceptatie van gevaccineerd product op de hele Europese markt is gewaarborgd, is het verantwoord om zo'n convenant af te sluiten.

Deze waarschuwing heeft de kalfsvleessector laten horen in de commissie Diergezondheid en Kwaliteit Runderen (DKR) van de Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Zuivel (PZ).

Binnenkort zal een concept-convenant worden besproken met LTO Nederland en andere betrokken partijen. De Nederlandse supermarkten hebben zich al bereid verklaard om gevaccineerd vlees zonder voorwaarden in het schap te leggen, maar dat is niet genoeg voor onder meer de kalfsvleessector. Deze bedrijfstak is voor 95 procent van haar afzet afhankelijk van export. Een grootschalige uitbraak van een besmettelijke dierziekte en een daarop volgende vaccinatiecampagne kan deze bedrijfstak, maar ook de zuivel, ernstig hinderen bij de export.

De commissie DKR heeft ook een rapportage laten maken over het risico op herbesmetting van Nederland met blauwtong via import van kalveren en vleesvee. Daaruit bleek dat dit risico verwaarloosbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.