Rundveehouderij

Nieuws 3170 x bekeken 15 reacties

WSPA: stop met intensieve melkveehouderij

Den Haag – Dierrechtorganisatie WSPA begint vandaag (donderdag) de Europese campagne Keep cows on grass, ofwel Alle koeien in de wei. Met de campagne wil de organisatie aandacht vragen voor een dreigende intensivering van de Europese zuivelindustrie en de gevolgen daarvan voor het welzijn van de koe.

 

“We willen niet dat de koeien de varkens achterna gaan”, aldus een woordvoerder.

De campagne in Nederland begint met posters en grote advertenties (in gratis krant Metro) met de vraag: Waar komt mijn kaas vandaan. WSPA wil hiermee consumenten aansporen dezelfde vraag te stellen. Half november komt een nieuwe actie richting de kaasmakers.

Ruim de helft van alle melk die in Nederland wordt geproduceerd, komt terecht in de kaasbak. Mede daarom richt WSPA in Nederland haar campagne op de kaasmakers. WSPA geeft aan inmiddels met een aantal grote kaasproducenten om tafel te hebben gezeten om te pleiten voor het gebruik van weidemelk in de kaasproductie. “Er is beweging”, aldus de WSPA-woordvoerder. Eerder riep de organisatie consumenten op een e-card naar de kaasproducenten te sturen met het verzoek alleen nog maar weidemelk te gebruiken. Meer dan tienduizend kaarten zijn volgens de organisatie verstuurd.

De trend van opstallen is volgens WSPA in strijd met het beeld dat mensen hebben van de Europese melkveehouderij. De helft van meer dan tweeduizend ondervraagde personen in vijf Europese landen geeft aan te denken dat hun melk en kaas komt van koeien die grazen in de wei. “Het is verontrustend dat we door de steeds intensievere melkveehouderij in Europa straks geen koeien meer zien grazen in de wei”, zegt Ruud Tombrock, directeur WSPA Nederland. “Grazen in de wei is voor het welzijn van koeien van essentieel belang, omdat ze zich hiermee natuurlijk kunnen gedragen."

Om te zorgen dat alle koeien de wei in kunnen en hun welzijn beter wordt gewaarborgd, pleit de WSPA voor de invoering van Europese wetgeving voor koeienwelzijn. Aangezien nieuwe wetgeving veel tijd vergt, voert de dierwelzijnsorganisatie ook intensief campagne om zuivelproducenten en supermarkten te bewegen weidemelk te gebruiken.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Wat is het natuurlijk gedrag van de koe? Is de koe niet zo gefokt, dat het geen natuurdier meer is? Hoe meet je het welzijn? Wat zijn de punten? Als het regent, moeten de koeien buiten blijven? Koe met probleem klauw, ook naar buiten?

  Maar is die vraag van de consument er wel? Want als die er is word er ook naar geproduceerd? Zie de Scandinavische landen, biologische dit en dat (via zulke organisaties) En hoeveel melk verdwijnt niet in de reguliere omdat het niet verkocht kan worden.

 • joannes

  Ik denk dat alle aandacht voor de Bio een andere oorzaak heeft! Het zijn organisaties die door donateurs gesponserd worden en...... zeer waarschijnlijk hebben ook zij last van de economische crisis. Hun inkomsten stroom is aan het vertragen en verkleinen. Het is niet toevallig dat Varkens in Nood en nu het WSPA aandacht vragen. En wat moet je doen om als een aktie groep die afhankelijk is van donateurs als je gebrek aan geld hebt? Precies...... hard roepen en akties op touw zetten om aandacht te trekken en daarmee weer inkomsten te krijgen. Ze hebben er de laatste tijd een schepje bovenop gezet uit noodzaak anders zullen ze moeten krimpen. Nu .... net zoals de bioproducten in de winkel, als het geld schaars is kiezen de consumenten voor prijs en daar zullen de aktiegroepen zich ook op aan moeten passen.

 • Frans-Jan

  Helaas heren, de realiteit word anders. Gangbaar zal moeten opschuiven richting bio willen we onze melk nog kunnen leveren.

 • John*

  nouja als ze dan toch iets doen ben ik blij dat ze verwerkers erop aanspreken, dan wordt er teminste een vraag gecreeerd. als het vanuit wetgeving moet is er geen vraag maar een aanbod en betaald de boer alles.

 • John*

  wel apart dat er nooit een lidl of een aldi op het assortiment aangesproken wordt. waarschijnlijk zijn ze bang voor een tegenreactie in de media met als slogan: en daarom zijn wij de goedkoopste!

 • agratax2

  Is het slecht voor de boer als de melkveehouderij zich niet als intensieve veehouderij gaat ontwikkelen? Ik denk het niet, intensivering betekent dat er melkvee gehouden kan worden zonder land. Alle voer aankopen en alle mest in het riool. Met deze vorm van veehouderij gaan we het mestprobleem vergroten en maken de melkveehouders zich compleet afhankelijk van de graanprijzen op de wereldmarkt. Nu klagen ze al dat het krachtvoer in prijs is gestegen, als nu alle ruwvoer van de akkerbouwer ook nog gekoppeld wordt aan de graanprijs en de stijgende transport kosten doorberekend, dan is het hek van de dam. Vervang het melkquotum door een aantal dieren per hectare zodat alle mest op eigen of pacht land kan worden aangewend. Hiermee zeg ik niet dat weidegang moet, maar wel dat een explosieve uitbreiding van de veestapel moeilijker wordt. Een methode om een ernstige verstoring van de zuivelmarkt te voorkomen.

 • jinkehes

  Bij 'Koe in de wei'' gaat het niet alleen om dierenwelzijn, maar ook om biodiversiteit en duurzaamheid. Meest recente onderzoek: in 68 koeienvlaaien zijn 200.000 ongewervelden aangetroffen. De ongewervelden vormen een belangrijke voedselbron voor vogels en vleermuizen. Boeren die hun koeien niet meer in de wei laten, mogen dan nog zulke duurzame stallen hebben, hun bedrijfsvoering is weinig duurzaam.

 • B bob

  Agratax keek even in duitsland waar het systeem dat hij voorsteld al ingevoerd is.

 • Martin

  @jinkehes, Dan hebben ze de juiste koeievlaaien uitgezocht. Als je je dieren met ivomectine ontwormt (jongvee) zul je der niks, noppes nada in terug vinden. Die flatten liggen er volgend voorjaar nog!!!! je maakt dus ook goed leven dood.

  En daar heb je met opstallen weer geen last van!

 • Bison

  Martin, herkouwers in het wild hebben over het algemeen ook niet veel wormen in de uitwerpselen.
  Hadden ze dat wel dan kunnen ze niet overleven,iets wat je ziet af en toe in een parasiet uitbraak,dan sterven er veel af.
  Ze hebben meestal ruimte genoeg om elkaar niet te besmetten.

 • jan1

  We praten nu wel over van alles en nog wat, maar de realiteit voor de toekomst zou wel eens anders kunnen worden. We hebben in de toekomst de grond hard nodig om voldoende voedsel te blijven produceren. Of dit nu plantaardig is of dierlijk. Zelf heb ik de koeien ook een gedeelte van de dag buiten. Economisch gezien hoef je het niet te doen. Maar bij volledige beweiding heb je 35% meer weiland nodig, dit omdat puur de verliezen veel hoger liggen. Aan de ene kant staat dus dierwelzijn en aan de andere kant is het de vraag of we die verliezen wel kunnen accepteren.

 • kremer

  Bij een groeiende wereld bevolking is er meer voedsel nodig, dus intensivering.

 • Arie

  Bij deze is de directeur uitgenodigt om in het volgende weide seizoen eens te komen kijken wanneer wij de deuren open doen. HAHAHAHAH. Op een enkeling na blijven alle koeien binnen, hoe zou dat toch komen!

  Welzijn in de stal is essentieel voor de koe! Als de boer hier goed voor zorgt en er ligt voldoende en lekker voer klaar + de waterbakken zijn gevuld met vers/schoon water. Dan willen de koeien er helemaal niet uit.

  Als alle 3 de punten die hierboven vernoemd staan goed zijn en de koeien willen nog steeds de hele dag naar buiten is dit BEDRIJFSBLINDHEID/ONKUNDE van de des betreffende veehouder!!!

 • Bison

  Arie,deuren open is niet genoeg,je moet natuurlijk niet in het deurgat blijven staan.

 • WilcoPostmus

  Dus je wilt de koeien naar buiten slaan, dat is diervriendelijk hoor,goed bezig dan

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.