Rundveehouderij

Nieuws 3602 x bekeken

Verwaarloosde schaapskudde op Texel

Oudeschild - Een 60-jarige man uit Oudeschild op Texel heeft van de politie een proces-verbaal gekregen voor verwaarlozing van zijn schaapskudde. In totaal zijn er donderdag 103 zieke en ondervoede lammeren bij hem weggehaald. De dierenarts moest vier lammeren uit hun lijden verlossen. Dit maakte de politie vrijdag bekend.

Veel lammeren hadden verschillende ziektes onder de leden en waren ondervoed. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit constateerde op 10 oktober al veel misstanden onder de kudde van 600 schapen. Deze week bleek dat de schapenboer nauwelijks verbeteringen had doorgevoerd.
Tijdens de eerste inspectie had de veehouder als opdracht gekregen voor voldoende eten en drinken te zorgen en zieke dieren te laten te behandelen door een dierenarts. Verder moest hij hoeven verzorgen, lammeren ontwormen, dode dieren uit de kudde verwijderen en de registratie en identificatie van de dieren op orde brengen. Woensdag bleek dat de schapenhouder een groot aantal punten uit het inspectierapport niet of onvoldoende had opgevolgd.
De weggehaalde dieren worden nu elders verzorgd en behandeld. Alle kosten zijn voor rekening van de overtreder.

Of registreer je om te kunnen reageren.