Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Taakstraf voor slechte verzorging veestapel

Groningen - Een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke hechtenis van 90 dagen. Dat is de straf die de economische politierechter in Groningen eind vorige week heeft uitgesproken tegen een veehouder. Bij de veehouder werden begin vorig jaar in Zuidhorn ruim zeventig dode runderen en een groot aantal verwaarloosde runderen aangetroffen.

De officier van justitie had een zwaardere straf geëist, omdat hij volgens de inspectie van de Voedsel- en Warenautoriteit niet alleen zijn vee had verwaarloosd en had verzuimd tijdig hulp van buitenaf in te roepen, maar ook omdat hij de ruim 500 dieren opzettelijk verzorging had onthouden en letsel zou hebben toegebracht.

Dit laatste achtte de rechter niet bewezen. Hij oordeelde met de raadsman van de veehouder dat veel problemen (uit de hand gelopen omschakeling van melk- naar rundvee, kapot dak bij vrieskou en longvirus) niet opzettelijk waren veroorzaakt.

Laatste reacties

 • vincentcvt195

  opsluiten en niet weer vrijlaten als je niet voor dieren kunt zorgen wat doe je er dan mee ????!!!!!!!

 • Mels

  opsluiten is niet nodig,we hebben het hier op de site al eens over een beroepsverbod gehad,dat lijkt me het meest zinvol,ga maar bij de sociale werkplaats aan de gang.

 • Bison

  En dat noemt men straffen!...Je kan hem net zo goed een aai over zijn bol en een medal geven.

 • joannes

  Je weet totaal niet wat de omstandigheden zijn geweest! Die man kan problemen hebben gehad die hebben geleid tot zo´n drama! Boeren is soms een eenzaam beroep en wanneer zijn omgeving niet ingrijpt kan een boer die ziek wordt een kleine ramp aanrichten onder zijn vee. Wanneer iemand zoiets overkomt in een ander omgeving staan er legers hulpverleners klaar om in te grijpen en bij een boer blijft het van hemzelf afhankelijk wanneer er weing contacten met de omgeving zijn. Om zo´n man nu ongezien direct te veroordelen lijkt me voorbarig en tendentieus, dat geldt voor de commentaren en.... het blog!

 • Mozes

  Mijn zuster woont in de regio van deze man waardoor ik wat gehoord heb over de achtergrond. Hij kwam van elders en begon hier een nieuwe boerderij. Kort daarna ging zijn vrouw er van door. Hij werd depressief en kon het melkvee niet meer aan waarna hij wilde overstappen op vleesvee. Door de toestand waar hij in verkeerde is dit geheel ontspoord.

 • kremer

  Sorry Mozes je verhaal klopt niet.
  Als naaste buur weet ik er meer vanaf.
  De in het proces genoemde 70 kadavers is twijfelachtig omdat de dag ervoor de RENDAC nog is geweest.
  Zijn eerste vrouw is plotseling overleden. Dit geeft veel verdriet in een gezin met 4 jonge kinderen.Hij heeft er nu inmiddels 9.

  Het grote probleem zat hem bij de nVWA.

 • kremer

  FF Vergeten, deze boer is ook met Van Bakel in zee gegaan

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.