Rundveehouderij

Nieuws

Steeds minder schapen binnen EU

Brussel - Het aantal schapen binnen de EU blijft dalen.

Hierdoor neemt de productie van lamsvlees komende acht maanden verder af. Dat meldt Agra Europe op basis van prognoses van de Europese Commissie.

De verwachte productie van schapen- en geitenvlees ligt in 2012 op 954.000 ton, 1,6 procent lager dan vorig jaar. Naar verwachting zet deze daling door in 2013.

De productie daalde in de eerste helft van 2012 in het Verenigd Koninkrijk (-1,2 procent), Griekenland (-5,4 procent), Spanje (-2,3 procent) en Frankrijk (-1,7 procent). Alleen Ierland zag de productie, door gunstige weersomstandigheden, stijgen met 4,5 procent.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn twee van de weinige landen waar de productie in 2013 mogelijk weer wat gaat toenemen. Frankrijk en Spanje, zien de productie alleen maar afnemen.

De import van schapen- en geitenvlees daalt dit jaar naar verwachting met 20 procent als gevolg van minder aanbod uit Nieuw-Zeeland en slechte vraag.

Ook de Europese consumptie laat in 2012 een daling zien van ongeveer 5,6 procent. Dit is vooral een gevolg van de slechte economische omstandigheden. Consumenten kiezen voor goedkopere vleesvarianten.

Of registreer je om te kunnen reageren.