Rundveehouderij

Nieuws

Ruimen van Britse dassen uitgesteld

Londen – Het ruimen van dassen in een aantal proefgebieden op het Britse platteland is uitgesteld tot volgend jaar. Volgens de National Farmers Union is het aantal dassen in deze regio’s veel groter dan gedacht. De betrokken boeren hebben daarom meer tijd nodig om te garanderen dat het vereiste minimum van 70 procent van de dassen wordt geruimd.

Dat heeft minister voor plattelandszaken Owen Paterson maandagmorgen meegedeeld in het Lagerhuis. Zijn ministerie, Defra, is akkoord gegaan met het uitstellen van de proefruimingen tot de zomer van 2013 ‘om boeren de gelegenheid te bieden door te gaan met de voorbereidingen en ook de grootste kans te hebben dat het ruimen effectief zal zijn’. Paterson: "Ondanks enorme inspanningen in de laatste dagen en weken zijn de boeren die dit moeten uitvoeren tot de conclusie gekomen dat ze er geen vertrouwen in hebben voldoende dassen te kunnen ruimen. De regering blijft vastberaden om runder-tbc op alle mogelijke manieren te bestrijden. De komende paar maanden zullen we er voor zorgen dat de proeven effectief uitgevoerd kunnen worden. Ik heb gekeken naar alle gegevens van de laatste jaren en ben er absoluut van overtuigd dat het beheren van de dassen juist is. De hoger dan verwachte aantallen dassen onderstrepen nog eens de noodzaak om snel in te grijpen.’’
Patersons verklaring volgt op een in het Lagerhuis aangenomen motie tegen de ruimacties. Die motie is ter tafel gekomen tijdens een speciaal debat over de dassenproblematiek dat nodig was nadat meer dan 100.000 mensen een internet-petitie tegen het ruimen hadden getekend. Een dergelijke motie is in het Britse politieke systeem alleen van adviserende aard en bindt de regering niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.