Rundveehouderij

Nieuws 956 x bekeken laatste update:17 okt 2012

Prijs vollemelkpoeder flink in de lift op internetveiling

Auckland – De beursindex op de internetveiling voor zuivelproducten van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra ging gisteren met 1,8 procent omhoog. Op de vorige internetveiling op 3 oktober was er nog een minimale terugval van het prijspeil.

De stijging van gisteren was vrijwel geheel te danken aan hogere gerealiseerde opbrengsten van één product: vollemelkpoeder. Gemiddeld is er per ton 3.421 Nieuw-Zeelandse dollars voor betaald (2.622 euro). Dat is volgens de index voor dat product een winst van 9,2 procent. Voor mageremelkpoeder bleef de teller steken op 3.325 dollar per ton (2.549 euro), wat een plusje van nog geen procent betekent. Boterolie verloor volgens de beursindex 3,2 procent aan waarde, het bracht gemiddeld 2.879 dollar per ton op (2.207 euro). De terugval zat voor boterolie vooral in de opbrengst bij levering op de korte termijn en in april volgend jaar.

Al met al zet de in de zomer ingezette prijsstijging van melkpoeders door, vooral voor vollemelkpoeder. Boterolie heeft echter sinds januari bijna een derde aan opbrengst ingeboet.

Of registreer je om te kunnen reageren.