Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Politie onderzoekt herkomst 309 schapen

Nijmegen - Schapenspecialisten gaan dinsdag de herkomst onderzoeken van 309 schapen, die maandagavond door de politie in Gelderland in beslag zijn genomen.

De schapen zijn mogelijk gestolen, aldus een politiewoordvoerder.

In de Bommelerwaard en in de Ooijpolder zijn in de afgelopen 2 weken meer dan 500 schapen uit weilanden gestolen. Maandag liepen er in Dodewaard en in Opheusden in de Over-Betuwe ineens schapen in een wei waar nooit schapen lopen, zegt de politie. Ook in een schuur troffen agenten een kudde aan. Omdat er geen goede verklaring voor de schapen kon worden gegeven, zijn de beesten met een veewagen opgehaald en voorlopig in quarantaine geplaatst.

De politie komt met de actie tegemoet aan een oproep van de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland, die alle regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft gevraagd alert te zijn op schapendiefstallen. De land- en tuinbouworganisatie wil extra surveillances in het buitengebied en controles van opvallende veetransporten. Ook heeft LTO slachterijen gevraagd om goed te letten op de verplichte oormerken van voor de slacht aangeboden schapen.

Volgens LTO zijn er sinds enige tijd professionele dieven aan het werk. Die halen met een veewagen soms wel meer dan 100 schapen tegelijk uit een weiland en brengen de dieren vermoedelijk direct de grens over. In korte tijd hebben zich al meer dan 10 van dergelijke omvangrijke schapendiefstallen voorgedaan.

Er zijn in Nederland volgens LTO 12.500 professionele schapenhouders. Bestolen veeboeren zijn ernstig gedupeerd, want schapen zijn niet tegen diefstal te verzekeren. LTO roept iedereen op om van veetransporten op onverwachte plekken of momenten een foto te maken, het kenteken van de veewagen te noteren en daarmee naar de politie te gaan.

Laatste reacties

  • Frans-Jan

    Heel lang geleden hadden ze passende straffen voor veedieven....

  • Bison

    Heel lang geleden hadden ze passende straffen voor alle criminelen...

Of registreer je om te kunnen reageren.