Rundveehouderij

Nieuws 2002 x bekeken 4 reacties

NVWA controleert maistelers op vanggewas

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat de komende weken bij maistelers op zand- en lössgrond controleren of zij wel direct na de oogst een vanggewas telen. Het vanggewas neemt de in de bodem achtergebleven stikstof op en voorkomt daardoor dat deze uitspoelt naar het grondwater. De controles door de NVWA vinden plaats in het hele land.

Maistelers op zand- en lössgrond zijn verplicht om direct nadat de mais is geoogst een vanggewas te telen. Dit vanggewas mag niet voor 1 februari 2013 vernietigd worden. Voorbeelden van vanggewassen zijn gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst of triticale.

In de mestwetgeving zijn onder andere regels opgenomen over het gebruik van dierlijke meststoffen. Hiermee voldoet Nederland aan de Nitraatrichtlijn die vanuit de Europese Unie ingesteld is. Het niet telen van een vanggewas is een overtreding en kan leiden tot een proces-verbaal en tot rapportage aan de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Ik heb de hele middag al staan gooien maar het gewas vangt het niet op!

 • drientje

  Flink, jij ligt natuurlijk ook aan de subsidietrog.

 • Mels

  goed gooien is het halve werk.......

 • minasblunders1

  Het blijft huilen met de pet, met zo'n ministerie waar geen enkele kennis zit. Jammer dat het de boeren zoveel kost om deze onzin in stand te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.