Rundveehouderij

Nieuws

Milcobel opent kaasfabriek van 50 miljoen euro

Moorslede – De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel heeft op 6 oktober haar nieuwe, 50 miljoen euro kostende, kaasfabriek geopend. Daarmee is voorlopig het sluitstuk gezet op het ruim tien jaar geleden ontwikkelde kaasplan van het bedrijf.

In de fabriek in Moorslede worden diverse kaassoorten gemaakt, zoals de bekende Brugge kazen, Nazareth en Diksmuide. Volgens voorzitter Guido Veys komt de ingebruikneming van de nieuwe fabriek precies op het goede moment. De marge voor de melkveehouders zijn laag, maar dankzij met name de nieuwe merkkazen kan extra uitbetalingsruimte worden gecreëerd voor de leden. Begin september blokkeerden ontevreden melkveehouders de poort van de Milcobel-vestiging in Langemark, dat dichtbij Moorslede ligt. Kort daarop verhoogde Milcobel de voorschotprijs over augustus. De verwachting is dat de coöperatie ook over september de melkprijs weer iets kan verhogen.

Even bestond de vrees dat protesterende melkveehouders het feestje in Moorslede zouden verstoren, maar protesten bleven uit. De ingebruikname van de fabriek werd extra luister bijgezet door de Vlaamse premier Kris Peeters, die de openingshandeling verrichtte. De Vlaamse deelregering heeft ook bijgedragen aan de bouwkosten.

De voorlopige verwerkingscapaciteit van de fabriek ligt op 3 miljoen kilo melk per dag. Anders dan in Nederland gebruikelijk heeft de fabriek in Moorslede ook een geheel eigen kaasopslag en -rijpingshallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.