RundveeNieuws

Melkgeitenbedrijf opnieuw besmet met Q-koorts

Hulten – Bij een melkgeitenbedrijf in Hulten is opnieuw Q-koort vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gemeld. Het bedrijf was eerder ook al besmet verklaard met Q-koorts, maar werd vrij verklaard nadat de bacterie een jaar lang niet in de tankmelkmonsters werd aangetroffen.

Op basis van tankmelkonderzoek is het bedrijf met 950 melkgeiten nu opnieuw besmet verklaard. Het bedrijf was volgens de regels gevaccineerd.

Het is het vierde bedrijf dat dit jaar besmet is verklaard met Q-koorts, waarvan twee bedrijven voor het eerst besmet werden verklaard en twee bedrijven eerder besmet waren. Het totaal aantal bedrijven dat ooit besmet is geweest met Q-koorts staat op honderd.

Voor bedrijven die nu besmet worden verklaard met Q-koorts geldt een uitmestverbod. Mest moet bovendien eerst dertig dagen worden afgedekt voordat het mag worden uitgereden of afgevoerd. Daarnaas mogen de bedrijven geen bezoekers in de stal ontvangen.

Beheer
WP Admin