Rundveehouderij

Nieuws 2505 x bekeken 4 reacties

Meer interesse in vaste voerprijs dan voor vaste melkprijs

Wageningen - Eén op de vijf melkveehouders wil de melkprijs voor een bepaalde periode vastzetten. Dat blijkt uit onderzoek van agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy onder 161 melkveehouders met minimaal 75 melkkoeien. De belangstelling om vaste afspraken over de voerprijzen te maken is met 37 procent een stuk groter. Bijna 15 procent van de veehouders wil zowel de melkprijs als de prijzen voor ruw- en krachtvoeders vastzetten.

Het vastzetten van de prijzen is voor ondernemers een mogelijkheid om risico’s van schommelingen in de melkprijzen in het quotumloze tijdperk na 2015 te beperken. Tot op dit moment kunnen melkveehouders alleen via Dairy Trading Online (DTO) hun productie voor een langere tijd kunnen vastzetten door middel van een melkprijs garantiecertificaat.

Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschillen in interesse zijn tussen grote en kleine bedrijven. Van de groep met minder dan 105 melkkoeien ziet 18,5 procent een prijsafspraak voor melk zitten. Bij meer dan 105 melkkoeien is dat 21,2 procent. Bij de prijsafspraken voor voeders zijn de verschillen met respectievelijk 32,1 en 41,2 procent wel wat groter.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • agratax2

  Vast zetten prijzen lijkt prachtig, maar hoe zal de veehouder reageren als volgend jaar de graan en soja prijzen dalen vanwege goede opbrengsten of de melkprijs stijgt door onverwachte stijging van de vraag of door klimatologische omstandigheden keldert de melkaanvoer? Ik verwacht dat vaste prijzen uitdraaien op gegarandeerde armoede. De handel zal nooit de prijzen zo vast stellen dat hij de risico's loopt en de boer buiten schot blijft.

 • huubjansen

  Dit is een moment opname, in een jaar met hoge melk en lage voerprijzen is het andersom.

 • sybrenm1

  @Han, dat is het risico van ondernemerschap. Hier in USA is dat ook het geval. Toen in 2008 het leek dat beide de melkprijzen en voerprijzen zouden stijgen, contracten veel melkveehouders de voerprijzen, met de gedachte dat deze nog verder omhoog zouden stijgen. Hetzelfde dachten ze dat de melkprijzen zouden stijgen, dus contracten veel melkveehouders de melk niet. Toen in mid 2008 de prijzen van beide voer en melk naar beneden donderde, zaten de melkveehouders in de problemen, want de melkpris was gezakt en hadden ze in de periode dat die hoog was niet gecontracteerd, maar de gecontracteerde voerprijzen waren wel hoog.

 • Piet, Midden-Europa

  Mensen/boeren/ondernemers zoeken zekerheid !!!... Handelaren/veredelaars/distributeurs ook !!!... De financiele ambitie om de hoofdprijs binnen te halen, ik bedoel WINST, is ook voor beide partijen hetzelfde !!!... Ondanks alles zal de marktsituatie in een vrije economie nooit zonder risico's zijn/worden. Zelfs de melkproductie-quotering kon ups and downs niet vermeiden. Sybren schreef reeds dat de markt en het weer (onze grootste concurrennt) onvoorspelbaar blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.